Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаДупнишки спасители са в топ класациите на БЧК

Дупнишки спасители са в топ класациите на БЧК

Дупничанинът Станислав Попов-Тачи е в челото на класацията за участие в най-много спасителни акции в България, обявяват от БЧК. Тачи, който все още е кандидат-спасител, доброволец, е на 5-о място с 12 успешни участия, като пред него са само щатни спасители от отрядите в Банско и София. Лидер е Наско Уков от Банско с 18 акции. Дупнишкият спасителен отряд пък е 3-ти в България.

Тенденция към увеличаване броя на спасителните акции в планините на България показва справката на Планинската спасителна служба към БЧК. Само за последните 6 години „излизанията“ на спасителите са се увеличи със 70% в сравнение с 2013 година. За цялата календарна 2013 година са отчетени 73 акции, а за периода от 1 януари тази година до 10 декември са 128. През миналата година отрядите в България са участвали в 113 акции, а в предходните години – между 80 и 90.

Във високата планина помощ е оказана на общо 139 туристи, като резонно най-голям е броят на българските туристи – 113. Най-много акции – 28, са провели софийският отряд (общо с над 80 щатни и доброволци), следван от Банско с 21 (над 30 щатни и доброволци) и Отряд №9 от Дупница с 18 (20 спасители – щатни и доброволци). След тях се нареждат – Калофер с 10, Самоков, Разлог, Благоевград и други с по 7.

Бумът на спасителните акции по обясними причини е в летните месеци, отчита още справката. През месец август е имало 32 акции в България, а юли и септември са съответно 18 и 21. Най-много издирвания е имало в района на Стара планина – 39, следва Рила с 28, Пирин с 27 и Витоша с 25.
„Емоцията, че излизаш в планината, за да търсиш някой бедстващ и особено когато го откриеш и помогнеш, е неописуема. Задоволството, че си спасил нечий син, дъщеря или цяло семейство, е огромно. Да, да бъдеш спасител е призвание и аз с нетърпение очаквам момента, когато ще бъда пълноправен такъв, тъй като все още не съм изкарал курсовете. Надявам се и си пожелавам през новата година акциите да бъдат сведени до минимум“, лаконичен бе 29-годишният Тачи. Младият дупничанин бе приятно сюрпризиран от директора на ПСС към БЧК Емил Нешев, който му подари специализирана екипировка.

RELATED ARTICLES

Most Popular