Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогДъщерята на А. Кокарешков, основал ансамбъл „Пирин“, дарява усмивки в Белица

Дъщерята на А. Кокарешков, основал ансамбъл „Пирин“, дарява усмивки в Белица

Под мотото „Да дарим усмивка на хората в неравностойно положение в Белица“ се проведе благотворителна великденска кампания в подкрепа на 70 души от различни възрастови групи. За събитието разказаха от общинската администрация:

„Кампанията е организирана от дъщерята на заслужилия деятел на културата Александър Кокарешков – музикант, фолклорист, композитор, ерудирана личност в областта на музиката, историята, народопсихологията и изключително скромен човек. Един от основателите на Неврокопския ансамбъл и на ансамбъл „Пирин” и първи диригент на оркестъра му, един от създателите на „Пирин пее” през 1962 година, основател на фолклорния оркестър в Белица, оставил след себе си безценно фолклорно богатство. Негови са песните „Пушка пукна, край конако“ превърнала се в химн на Белица, „Болен ми лежи Миле Попйорданов” „Цъфнало цвете шарено”, „Биляна платно белеше” и много други, които днес пее цяла България.

Анна Кокарешкова е позната със своята сърцатост, която влага във всички професионални поприща, на които се е посветила – и в бизнеса за красотата на жените, и в телевизията. Номинирана за социалната й отговорност като инициатор и участник в различни дарителски кампании, също и за нейния принос в запазване на фолклорните традиции на Благоевградска област като водеща на телевизионни предавания за фолклор, но преди всичко за това, че винаги откликва на човешкото страдание, подпомага хора в нужда и е готова да протегне ръка, да зарадва с подарък някого, да помогне винаги с каквото може. Социално слабите, уязвимите от несъвършенствата на обществото имат своята красива фея – това е Ани Кокарешкова. Скромна, състрадателна и умна като баща си, нашата Ани, както я наричаме ние, местните, е израснала в Белица, има много приятели и близки, затова заедно с нейната приятелка от Благоевград Мая Касева, позната в Белица като Джуга, решават за големия християнски празник Великден да зарадват хората в Белица. „Всичко това го правя с много любов и от сърце към хората в Белица и в памет на баща ми“, казва Ани.

Кампанията се реализира с подкрепата на екипа при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“, Социални Услуги – Белица. Даренията са под формата на хранителни продукти и занимателни игри за деца и младежи“, допълват още от местната администрация.

RELATED ARTICLES

Most Popular