Thursday, May 2, 2024
HomeЗДРАВЕД-р Ал Величков: Болницата в Кюстендил вече разполага с лаборатория за PCR...

Д-р Ал Величков: Болницата в Кюстендил вече разполага с лаборатория за PCR тестовете, а от днес имаме и договор със Здравната каса

Директорът на  МБАЛ „Д-р Никола Василиев”  отчита леко покачване на заболелите с коронавирус в последните два дни

От началото на тази седмица в МБАЛ „Д-р Никола Василиев” -Кюстендил функционира лаборатория за PCR тестове. „Това се случи благодарение на Министерството на здравеопазването, което отпусна на лечебното заведение целеви средства за закупуването на чисто нова, модерна апаратура за тези нужди”,  сподели за “Вяра” директорът на болницата в Кюстендил, Д-р Александър Величков.

“Вече имаме лаборатория за PCR -тестове, която се намира в самата болница. Тя функционира от понеделник, но от днес фактически имаме договор със Здравната каса. Буквално от преди час това вече е факт. Разрешително от Министерството имахме от понеделник, но с договора  от Здравната каса се дава възможност да работим с талони от личните лекари. Голямото предимство е, че пробите не пътуват за столицата и за 3 часа резултатите са готови. След това ги изпращаме в РЗИ, както бе и до сега. Спестяват се време и нерви от чакане. Техниката, с която вече разполагаме е и сложна, и скъпа. Тя е чисто нова и е закупена с целеви средства, които Министерство на здравеопазването даде на болницата, за да изградим нашата лаборатория.

Имаме и  обучени хора, които ще работят с нея.По този начин успяхме да затворим цикъла и всичко да се случва тук на място”, разказа още Д-р Александър Величков. Стана ясно още, че изследванията за осигурените лица се поемат от Здравната каса, след направление или ел. лист от личен лекар. Неосигурените граждани желаещи да си направят PCR -тест заплащат 60 лева. „Толкова струва платената услуга на болницата и е точно толкова, колкото доплаща и Здравната каса. За всичко това ние издаваме сертификат, който е преведен и на английски, тъй като има хора които пътуват зад граница. Той струва 10 лева. По този начин спестяваме на гражданите допълнителни разходи и време за  превод на документа. Вече всичко се случва на едно място. Облекчаваме хората, да не се разхождат насам- натам и да не хабят нерви.

Ползата от лабораторията е голяма”, категоричен е Д-р Величков. Управителят на болницата в Кюстендил изрази притеснения, че се наблюдава отново леко повишаване на установените с Ковди- 19 в областта.”Имаме леко покачване на установените с коронавирус. Бяхме спаднали до 15 човека в Ковид-отделението, сега са 26 души. Пробите, които правим също имат едно покачване. За днес от направените 14 проби, 10 са положителни. Не мога да го отчета като трайна тенденция, но от 2 дни е факт леко покачване на  броя на новозаразените. От най- ниското ниво, което бяхме спаднали  отново тръгваме леко нагоре”, допълни Д-р Величков.

Краси Ценкова

RELATED ARTICLES

Most Popular