Европа затяга примката на фона на страхове от варианта Делта

Вариантът Делта постепенно става доминиращ, а Европа реагира с нови ограничения. Някои държави засилиха граничния контрол, като Малта забрани влизането на неваксинирани пътници, а Германия въведе по-строги карантинни правила за хората, пристигащи от Испания и Нидерландия. В по-широк план властите от Гърция до Италия и Франция до Португалия въвеждат реално ваксинационни паспорти за широк спектър от дейности, въпреки че повечето се отказват да използват този термин, станал възпламенителен.

Италия ще изисква доказателство за ваксинация

– чрез общоевропейския „зелен пропуск“ – за да се прави каквото и да било, от посещение на музей, тренировка във фитнес зала или гледане на филм. Подобни правила във Франция предизвикаха два уикенда на протести, на които присъстваха десетки хиляди, включително крайнодесни активисти в събота. Но повечето възрастни французи са напълно ваксинирани и анкетите показват, че мнозинството подкрепя новите мерки.

В Гърция баровете и ресторантите вече могат да посрещат вътре само ваксинирани

клиенти, ограничение, което Португалия въведе в началото на юли. СЗО заяви в петък, че вариантът Делта вече е доминиращ в голяма част от Европа. А политиците цитират бързия възход на тази силно трансмисивна форма на Covid, за да оправдаят ходове, ограничаващи голяма част от обществения живот. “Вариантът Делта е дори по-голяма заплаха от останалите варианти”, каза министър-председателят на Италия Марио Драги пред репортери. „Зеленият пропуск не е произволен, а необходимо условие да не се спира икономиката. Без ваксинации всичко ще трябва да се затвори отново.”

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за специфичните рискове, причинени от Делта, като миналата седмица банката гласува да запази своята обширна програма за стимулиране на Covid.

Настоящите данни показват, че вариантът Делта е с около 60% по-трансмитивен от варианта Алфа, който от своя страна е с 60% по-трансмитивен от оригиналния вариант от Китай, според Мартин Хиббърд, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Така 10 души, заразени с оригиналния щам на Covid, биха предали болестта на около 25 други хора, без ограничения като заключване или ваксинации. Но 10 души, заразени с варианта Делта, ще разболеят между 60 и 70 души.

Учените казват, че Европа сега е изправена пред същата надпревара между ваксинацията и варианта Делта, която се провежда във Великобритания от няколко месеца.

В Италия решението на Драги също предизвика повишаване на броя на ваксините, казаха служители. „Мисля, че министър-председателят постигна това, което искаше да постигне“, каза Джовани Тоти, президент на региона на Лигурия.

Като цяло повече от половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано, но има значителни разлики между страните. /БГНЕС