Pfizer: Трета доза от ваксината увеличава защитата срещу Делта щама до 100 пъти

Компанията повиши финансовата си прогноза за 2021-ва

Трета доза от коронавирусната ваксина може да увеличи защитата срещу Делта щама до 100 пъти. Това се посочва в доклад, публикуван от Pfizer.

“Третата доза сериозно подобрява данните за неутрализиране на Делта варианта. Очакваният потенциал е увеличение до 100 пъти на неутрализиране на Делта варианта след прилагането на третата доза”, се посочва в документа.

Освен това се отбелязва, че след въвеждането на третата доза от ваксината при хора на възраст от 18 до 55 години броят на антителата се увеличава повече от 5 пъти, а при хората на възраст от 65 до 85 години – 11 пъти.

Миналата седмица ръководителят на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски заяви, че Делта щамът в момента съставлява 83% от инфекциите с коронавирус в САЩ, което е с 50% повече от началото на юли. Освен това CDC заяви във вторник, че хора, напълно ваксинирани срещу новия коронавирус, в редки случаи могат да пренесат варианта Делта.

През 2021 г. Pfizer ще прибере 33,5 млрд. долара

Американската компания, която пусна на пазара ваксината, разработена съвместно с германската фирма BioNTech, повиши финансовата си прогноза за 2021 г. до 33,5 млрд. долара от предвидените през предходното тримесечие 26 млрд. долара. Компанията, която си поделя печалбите от продажбите на ваксината заедно с BioNTech, генерира директни продажби от 7,8 млрд. долара от ваксината през второто тримесечие на годината.

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви, че второто тримесечие е ”забележително” във финансово отношение.

Pfizer и Moderna, които произвеждат иРНК ваксини, доминират пазара, докато съперниците им AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват различен тип технология, изпитват затруднения във финансово отношение заради опасения за страничните ефекти на техните препарати, както и заради проблеми с доставките.

ЕС вече е направил предварителни поръчки за до 2,1 милиарда допълнителни дози от иРНК ваксините. Миналата седмица САЩ закупиха още 200 милиона дози от препарата на Pfizer. Повече от 1 милиард дози от ваксината на Pfizer са доставени в световен мащаб. Компанията заяви, че се очаква да достави 2,1 милиарда дози през 2021 г. съгласно договори, подписани към средата на юли.