Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниСвятЕкипи на спешната помощ обучават населението какво да прави в случай на...

Екипи на спешната помощ обучават населението какво да прави в случай на земетресение

Специално оборудвана каравана “Бъди готов” на мобилната спешна помощ в Румъния обикаля страната. Екипите й обучават населението какво да прави в случай на земетресение или друга извънредна ситуация.

През почивните дни караваната беше спряна пред Министерството на вътрешните работи в Букурещ и жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят отблизо с оборудването и предназначението й. Днес тя се отправи към Бъзуу. Предстоят спирки във Вранча, Бакъу, Нямц, Яш и Сучава.

Ученията са част от „Седмицата на Гражданска защита”, която тече в момента. В рамките й на 1 март (Международния ден на гражданската защита) в цяла Румъния ще бъде извършен тест на техническото състояние на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението.

“”Тревога в сряда”. Под това мото искаме всяка първа сряда от месеца да тестваме сирените. Ще информираме населението. Нормално е светът да свикне. Това, че го правим и се подготвяме, не означава, че знаем, че нещо ще се случи утре. Това е наше задължение, това прави Гражданска защита – подготвя населението”, коментира ръководителят на Департамента за извънредни ситуации в Румъния д-р Раед Арафат.

От думите му стана ясно още, че 2865 от функционалните сирени могат да се командват централно, а 2595 изискват локално задействане./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular