Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятЕкип на Световната здравна организация пристигна в Ухан

Екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан

Повече от година след началото на пандемията екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан – китайския град, където бяха регистрирани първите случаи на вируса. Целта на здравните експерти е да открият как е започнала заразата.

След дълги преговори с властите в Пекин дълго отлаганата мисия на екипа на Световната здравна организация започна. Действията на 10-те експерти обаче ще са доста ограничени. Те са поставени под двуседмична карантина в хотела, откъдето ще работят дистанционно. След това здравните експерти се надяват да открият отговора – как е започнала пандемията.

“Проучването ще ни помогне да се върнем назад във времето, за да идентифицираме райони, географски области и да определим момента, когато вирусът е преминал в хората”, заяви Петер бен Ембарек, председател на екипа на СЗО в Ухан.

Учените са почти единодушни, че първоизточникът на вируса е прилеп. Неясен обаче остава преносителят, предал заразата на човек. Според китайските здравни власти заразата вероятно се е появила много по-рано и много вероятно в друга държава. В китайските медии все повече се говори, че вирусът е внесен със замразена храна.

Петер бен Ембарек допълни, че вероятно ще бъде едно дълго проучване, преди напълно да разберем какво точно се е случило.

Мисията на Световната здравна организация съвпада с първия смъртен случай от COVID-19 в Китай от 8 месеца и със скок на заразените. Регистрирани са 138 нови случая. Това е най-високият брой на заразени от март./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular