Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилЕкоинспектори запечатаха сметищата на Невестино, ще транспонтира ли отпадъците си до депото...

Екоинспектори запечатаха сметищата на Невестино, ще транспонтира ли отпадъците си до депото край Самоков

 

Екоинспектори са запечатали и двете сметища на община Невестино – едното в местността Ямен, другото край село Ваксево, съобщиха от администрацията. От седмица отпадъците се трупат в контейнерите за смет и в чували до решаване на проблема с транспортирането им.

И двете сметища са официално закрити от 1 януари т.г. Ако продължат да бъдат използвани, общината ще бъде санкцинирана. Същевременно общината в Невестино все още не е получила отговор от общинската администрация в Самоков дали може да кара отпадъците си на депото край планинския град и ще сключат ли договор двете общини. . Според разпореждане на екоминистерството, Невестино трябва да използва квота на депото в Самоков.

Община Невестино генерира по около 8 хил. тона боклук годишно. Сметосъбиране се извършва в 13 от 23-те нейни села. При положителен отговор от управата на Самоков,  общината в Невестино ще се изправи пред допълнителни трудности – трябва да осигури  необходимата транспортна техника, която е вариопреса клас Евро-4. Разстоянието до Самоков е около 80 километра в едната покоса. т.е. разходите ще са сериозни.

Проблем е и това, че пътят Дупница-Самоков след с.Клисура е в много лошо състояние и евентуалното транспортиране на отпадъците от Невестино до планинския град става почти невъзможно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular