Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникЕкоминистърът направи проверка на ремонтните дейности на шламохранилището в Перник

Екоминистърът направи проверка на ремонтните дейности на шламохранилището в Перник

РИОСВ се отзова на сигнал за пропуск на вода от дигата на сгуроотвал „7 ми септември“, на места пробите показват превишаване на нормите

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и народният  представител от ГЕРБ – Перник д-р Александър Александров направиха  проверка на ремонтните дейности на шламохранилището в пернишкия квартал  “Калкас”.
След  това последва среща с областния управител на Перник Емил  Костадинов във връзка с проблема липсата на топла вода в града. От  разговора стана ясно, че РИОСВ не е издавал предписания за спиране  работата на ТЕЦ Република, а единствено експлоатацията на  шламохранилището.
И тримата бяха категорични, че топлофикационното дружество трябва да  подсигури вода и да постъпи отговорно към всички свои абонати. „Водата идва от шломохранилишщето, на което е издадено предписание, но то по никакъв начин не спира ТЕЦ- Република да работи“, категоричен е  Димитров.
„Топлофикационното дружество може да работи на газ, което е най-добре за  здравето на хората и да подсигурят подаването на топла вода . Може да  работи и на въглища, проблемът идва от това обаче, че трябва да намерят  начин да транспортират сгурията. Докато не установим, че шламохналището
не застрашава живота на хората, няма как да го пуснем“, посочи Димитров .
Министърът на околната среда и водите уточни, че ТЕЦ- Република е  енергиен обект и е в ресора на Министерството на енергетиката. Той се  обоснова, че като топлоелектрическа централа се подчинява на правилата и  наредбите на енергийното министерство.

Същевременно, стана ясно че в РИОСВ-Перник днес в 9.20 ч. беше получен сигнал за пропуск на вода от дигата на сгуроотвал „7 ми септември“. Незабавно екипи на РИОСВ-Перник, Басейнова дирекция и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) извършиха оглед на мястото на аварията. В проверката участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на РИОСВ Ирена Петкова. Взети бяха водни проби с цел проследяване на замърсяването от пет пункта по поречието на река Струма: от реката при кв. “Димова махала“, кв. “Хумни дол“, преди пречиствателната станция в гр. Батановци, с. Прибой и преди вливането на реката в яз. “Пчелина“. Само на първите два пункта е установено превишение на нормите по показател електропроводимост. Останалите показатели от експресния анализ – разтворен кислород, процентно насищане с кислород, температура на водата и активна реакция, са в норма. Пробонабирането продължава, ще бъдат взети проби и от почви, засегнати от аварията.

За сгуроотвал „7-ми септември“ РИОСВ-Перник е съставила на „Топлофикация-Перник“ АД 4 броя актове за установяване на административни нарушения и са съставени наказателни постановления  с имуществена санкция общо в размер на 90 хиляди лева за неизпълнения на условия в Комплексни разрешителни.

Междувременно „Топлофикация Перник“ уведоми РИОСВ Перник, че ТЕЦ-ът ще продължи работа на природен газ.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular