Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаЕксдепутатът д-р Иван Ибришимов отново с най-много номинации в Дупница за листата...

Ексдепутатът д-р Иван Ибришимов отново с най-много номинации в Дупница за листата на БСП

Сформира се местен инициативен комитет в подкрепа на кандидатпрезидентската двойка Радев-Йотова

Общинският съвет на БСП в Дупница номинира четирима за кандидатдепутатската листа на червените в област Кюстендил. Най-много номинации за участие в предизборната надпревара получи д-р Иван Ибришимов, който е събрал подкрепата на 43-ма членове на партията. Два гласа по-малко от него е получил общинският съветник Станислав Павлов. За председателя на БСП в Дупница Александър Анин са гласували 30 души. Габриела Златанчева, която е лидер на младежката организация на БСП в областта и член на Изпълнителното бюро, е номинирана от 21 от своите съпартийци.
Д-р И. Ибришимов отказа да коментира дали ще участва в предизборната надпревара, или ще си направи самоотвод, както се случи на изборите за 46-о Народно събрание. Все още официално не е обявена позицията и на останалите номинирани.
Ибришимов съобщи, че в Дупница се сформира Инициативен комитет, който ще работи в подкрепа на кандидатпрезидентската двойка на независимите кандидати Румен Радев и Илияна Йотова.
Членовете на БСП имаха възможността да гласуват тайно през целия ден, в специално обособена урна в офиса на партията. Общо девет бяха кандидатите, между които избираха социалистите. Най-много гласове от съпартийците си събраха ексдепутатът Иван Ибришимов, председателят на БСП в Дупница Александър Анин, общинските съветници Станислав Павлов, Ивайло Петров, Бойко Христов, както и участниците в предишната предизборна надпревара за 46-ото Народно събрание Габриела Златанчева и Лили Стоилова. Сред номинираните за листата бяха Илиан Дойчев и Даниел Каратов.
Името на Първан Дангов отново предизвика дебати сред червените редици в Дупница. Въпреки получените номинации той не попадна сред обсъжданите кандидатури за предизборната листа на партията. Като причина за това е изтъкнат фактът, че П. Дангов е със снето политическо доверие, което стана и причина да бъде „отлюспен” от групата на социалистите в местния парламент.
Припомняме, че преди предишните парламентарни избори активът на БСП-Дупница хвърли самоотводи на проведеното заседание на Областния съвет. От място в листата се отказаха д-р Иван Ибришимов, Станислав Павлов, Александър Анин, Ивайло Петров, Бойко Христов, Даниел Каратов и Сотир Занев. Формалната причина беше несъобразяването на Изпълнителното бюро на партията с решенията на Общинския и Областния съвет на червените и авторитарният подход на лидера К. Нинова при подреждането на листите в областта. Допълнително напрежение сред партийните редици внесе и поредният скандал между Първан Дангов и общинското ръководство на БСП, при който екскметът на Дупница обвини актива на червените в манипулиране на вота при номинациите за кандидатдепутатската листа и умишлено водене на партията към провал на изборите. Въпреки че той не получи достатъчен брой номинации от собствените си другари, името му отново зае последното 8-о място в листата, с което предизвика още по-голям смут и недоволство сред актива на червените в града. Електоратът на БСП бе допълнително демотивиран, след като второто място зае актьорът от Плевен Веселин Плачков от партия АБВ, с което стана пределно ясно, че шансовете на дупничани да изпратят местен депутат в Народното събрание са нулеви.
В понеделник ще се проведе Областен съвет на БСП, на който трябва да бъдат гласувани имената за предизборната листа от 10-и МИР-Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular