Премахват павилионите в центъра на Дупница

Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, монументално-декоративни и рекламно-информационни елементи и осъществяване на рекламна дейност на територията на община Дупница е подготвила общинската администрация. Предвижда се обособяване на отделни зони в града, за които ще има схеми, определящи границите на въпросните зони, типа и местонахождението на обектите – павилиони, маси и т.н. Градът е разделен на зони – централна градска част, обхващаща района от светофарите при ГУМ до стълбите за Градската градина при Дома на техниката, 1, 2, 3 и 4 зона.
В централната градска част се изключва поставянето на павилиони. Ще има само маси, временни сергии и будки за вестници. Обектите там трябва да бъдат до 12 кв. м. Обектите в първа зона трябва да са до 24 кв. м, а в трета и четвърта – до 40 кв. м.
Целта е центърът да придобие по-красив вид. „В централната градска чест не се предвижда поставянето на павилиони. Това обуславя премахването на съществуващите”, каза председателят на ОбС Костадин Костадинов. Проектът е бил обсъждан на заседание на икономическата и комисията по ТСУ към местния парламент, които единодушно са го подкрепили. Наредбата ще бъде обсъждана на заседанието на Общинския съвет в края на м. октомври. Тя е качена на сайта на общината за обсъждане и предложения.
Към изготвянето на новата наредба се пристъпва, след като 5-годишният срок на приетата през 2015 г. наредба изтече. Стана ясно още, че е изтекъл и срокът на договорите на по-голямата част от собствениците на сегашните преместваеми обекти, местата за които се разиграват на търг.