Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоЕксперти: Опасността от пожари остава висока

Експерти: Опасността от пожари остава висока

Огнищата в НП “Пирин” са погасени, но ще се наблюдават още 2 дни

Напълно погасени са пожарите на територията на Национален парк „Пирин“. “И двете огнища се наблюдават от служители на паркова охрана към парка. Огънят е овладян, но на места все още тлее под земята. Към момента не се забелязва пушек или открит огън. Наблюдението ще продължи поне още 2 дни”, казаха за “Вяра” от дирекцията на парка.

Освен адекватните и бързи действия, за пълното потушаване на пожарите допринесоха и валежите в планината в края на седмицата. Въпреки това специалистите от парковата дирекция предупреждават, че опасността от пожари продължава да бъде висока. И ако срещу природните сили не е възможно да се предприемат превантивни действия, то човешката вина може се избегне с разумно и внимателно поведение. Продължителните горещини и суша са направили леснозапалими дърветата, храстите, тревите и слоя неизгнила напълно растителност. Затова всяко палене на огън е нежелателно, а ако е крайно наложително, то трябва да става само на определите места и преди напускане на огнището огънят да бъде внимателно и напълно угасен.

През миналата седмица в защитени зони на НП “Пирин“ бяха бързо овладени два пожара – и двата предизвикани от светкавици по време на сухи гръмотевични бури във високата част на планината. Най-напред в сряда сутринта бе установен пожар под връх Църна могила. Той обхвана около един декар стари дървета и новопораснали на просеката на въжената линия на неработещия седалков лифт. Към пожарникари, паркови и общински служители и работници на концесионера на ски зоната се присъединиха ендуро-мотористите, които с мощните си машини изкараха вода до мястото на пожара.

На следващия ден, четвъртък вечерта, още неприключили пълното прокопаване на минерализованата ивица, която пресича разпространяването на огъня по земята на вр. Църна могила, гасаческата група на НП “Пирин“ трябваше да слезе скоростно от Църномогилския чал, за да се изкачи по западния склон на връх Тодорка. Обикновено споменаван заради инцидентите по улеите със сноубордисти и скиори през зимата, сега той стана предизвикателство с възникналия пожар. Отново светкавица предизвика огън, който обаче се разпространяваше под земята, обхванал плътен дебел слой изсъхнала растителност и шикла – листата на клека и други иглолистни растения. Този път към рейнджърите се присъединиха хижарите от близките хижи „Вихрен” и „Бъндерица”.

В никой от пожарите на помощ не се притече нито един екоактивист, нито пък участват по някакъв начин в превантивната работа в пожароопасната обстановка вследствие на големите горещини и суша.

RELATED ARTICLES

Most Popular