Екшън в центъра на Дупница! Въоръжен грабеж на банков клон, задържан е бивш полицай

Полиция пази входа на ЦКБ в центъра на Дупница минути след опита за обир.
  • Мъжът връхлита в ЦКБ, рита касиерката и стреля с пистолет

  • Няма изнесени пари от касата, съобщи управителят на охранителната фирма „Боду СОД“ Росен Димитров

40-годишен мъж направи два опита за грабеж на банкови клонове посред бял ден в центъра на Дупница. Малко след 14,00 ч. нападателят влиза в местния клон на Централна кооперативна банка, намиращ се на улица „Христо Ботев“. Той е бил дегизиран с медицинска маска, очила и шапка. При влизането си попитал за клон на друга банка, като по думите на служителите те се опитали да го упътят и изведат от офиса. В този момент мъжът успява да нахлуе в помещението, където е обособена банковата каса. Там настъпва истински екшън.

Почти веднага районът беше отцепен.

Касиерката на клона запазва самообладание и успява да го заключи. В опит да излезе, грабителят стреля във вратата, за да избяга. По разкази на служители на банковия клон изстрелът е рикоширал в тавана и е засегнал ръката на стрелеца. Мъжът успява да излезе и хуква в посока Градската градина. Охраната на банковия клон е възложена на охранителна фирма „Боду СОД”. Според управителя Росен Димитров фирмата е успяла да реагира за 1 минута и 53 секунди след подадения сигнал. Фирмата няма охранител на място в самата банка, а само паник-бутон. „Определено мога да кажа, че няма изнесени пари от банката. Свидетели са видели, че нападателят е тръгнал да бяга. Подгонили са го някакви момчета. Нашият служител не може да остави банката и по тази причина е останал на място. При пристигането на екипа извършителят вече не е бил там“, разказа Димитров.

Управителят на охранителната фирма Росен Димитров

Пред медиите, чиито представители се бяха струпали пред банковия клон, Димитров обърна внимание на факта, че преди това същият мъж е направил оглед и в офиса на банката в съседство – „Алианц“. Там обаче той се е разколебал, вероятно се е уплашил и си е тръгнал. След това се е върнал обратно и е атакувал местния клон на ЦКБ.

Прокурор Анета Стоева

От полицията съобщиха, че сигналът за въоръжения грабеж е постъпил малко след 14,10 часа. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни  действия от служители на ОДМВР-Кюстендил, РУ-Дупница и ГДНП.

Информацията мълниеносно се разпространи из целия град. В най-голямата социална мрежа „Забелязано в Дупница“ се появи клип, на който се вижда как от офиса на банката бяга мъж, облечен в черен анцуг, с шапка и маска на лицето.

Десетки хора се струпаха в площадното пространство отпред. Почти веднага районът беше отцепен, като на място разследващи полицаи извършваха следствени действия, снемаха отпечатъци, изследваха записи от охранителните камери и разпитваха свидетели.

Пред банковия клон беше прокурор Анета Стоева от Районна прокуратура-Дупница.

„Извършителят на грабежа е един. Той е блъснал и ударил касиерката. След това е използвал оръжие, за да напусне помещението. Въпросната служителка, която е била блъсната и ритана, е с леки наранявания“, разказа прокурор Стоева.

Само час и половина беше необходим на полицейските служители да задържат заподозрян по случая. Това е 40-годишен дупничанин. Свидетели на задържането съобщиха за „Вяра”, че става въпрос за мъж, който живее в квартал „Горна махала“. Той е бивш полицай, който е работил в столицата. По непотвърдена информация,въпреки твърденията на охранителната фирма, че няма откраднати средства, става въпрос за изнесени близо 10 000 долара. Според запознати, причините мъжът да предприеме подобни действия са тежки финансови затруднения. Водят се процесуално-следствени действия, случаят е в процес на изясняване.

Димитър ИКОНОМОВ