Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиЕто коя е най-красивата кола за 2023-та

Ето коя е най-красивата кола за 2023-та

Polestar 4 спечели наградата на Car Design News “Дизайн на годината за сериен автомобил” за 2023 г. – една от най-престижните награди за дизайн в индустрията. Обявена на наградите Car Design News Peoples Awards, тя се присъедини към две други основни автомобилни категории, включително “Дизайн на концептуален автомобил на годината” и награда за цялостно творчество.

Победителите се избират от жури, съставено от 16 водещи дизайнери от най-известните студия в света. Тази година в журито бяха имена като Масимо Фрасела, директор по дизайна на Jaguar Land Rover, и Лиза Рийвс, ръководител на отдела за интериорен дизайн във Volvo Cars, които работиха с авторитетното жури при избора на победителите.

Polestar получи наградата си начело на кратък списък от 10 автомобила, изпреварвайки високо оценените Kia EV9, Volvo EX30 и Jeep Avenger за първото място. За отбелязване са и четирите китайски модела в списъка на 10-те най-добри, което оставя само трима европейски производители в борбата. Джеймс Маклахлан, редактор на Car Design News, заяви за победата на Polestar: “4-ката беше явен фаворит на колегите дизайнери, като получи най-голям брой гласове за първо място в категорията за наградата “Дизайн на сериен автомобил на годината”.

Дизайнът на концептуален автомобил на годината беше присъден на Dacia Manifesto Concept, което е особено впечатляващ резултат, като се има предвид, че това е първият концептуален автомобил на марката, който оглавява цялостна революция в дизайна на серийните ѝ модели. Списъкът с концептуални проекти включваше също Citroen Oli и Mercedes Vision One-Eleven, като за разлика от класа на серийните автомобили, осем от 10-те номинирани модела бяха на европейски марки, а останалите два – от САЩ./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular