Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилЖенското дружество „Майчина любов“ в Кюстендил изпраща годината с инициативи в памет...

Женското дружество „Майчина любов“ в Кюстендил изпраща годината с инициативи в памет на Лили Шмидт

В акцията за събиране на средства за предстоящата операция на малкия Огнян Огнянов, която обедини хиляди кюстендилци от всички поколения, се присъедини и женското дружество „Майчина любов“, което преведе сума според възможностите си по сметката на детето. Това е част от останалите в дружеството средства, дарявани от германски граждани и предоставени за благотворителни дейности от Лили Шмидт – почетен гражданин на Кюстендил, която си отиде преди пет години.
От тези средства бяха и коледните подаръци, които на Игнажден направи женското дружество за талантливи и нуждаещи се от подкрепа ученици от Природо-математическата гимназия.
Кюстендилското женско дружество „Майчина любов“, възстановило преди три десетилетия името и дейността на една от първите женски благотворителни организации в страната, създадени още преди Освобождението, развива години наред мащабна благотворителна дейност. Първоначално, благодарение на местни дарители, а впоследствие и на ентусиазма и неизчерпаемата енергичност на Лили Шмидт.

Родена в Кюстендил и емигрирала от родината през 60-те години на миналия век, скромната медицинска сестра за кратко време се превръща в Германия, която става нейна втора родина, в швестер Лили заради отзивчивостта и благородството си и заради безкористното посвещаване на благотворителни каузи за своите сънародници, за които успява да ангажира подкрепата на хиляди обикновени германски граждани и на десетки институции. Дамите, които възстановиха дейността му, когато бяха в разцвета на житейските си сили, днес прехвърлят достолепните 80 и дори 90 години, а доста от тях вече и си отидоха.

Затова усилията на дългогодишната председателка на дружеството д-р Силва Попова и на Виолета Атанасова, поела от нея ангажимента и отговорността да го ръководи, са насочени към подмладяване на състава. Своята готовност да работят за благородната кауза и да станат част от това легендарно сдружение вече са изразили редица млади кюстендилски дами, известни със своята активна дейност в различни благотворителни инициативи. Като знак на надежда към новите поколения няколко години подред дружество „Майчина любов“ подарява на девойките „Кюстендилска пролет“ оригинални картини на утвърдени кюстендилски художници и приобщава ученици от кюстендилски училища към своите идеи. Правим всичко в памет на Лили Шмидт, защото нейното дело, както и делата на нашите предшественички, заслужават да бъдат запомнени и продължени от младите кюстендилки, споделя Йорданка Тасева, която въпреки своите 85 години, трийсет от които е посветила на сдружението, продължава да работи всеотдайно и безкористно за каузата.
Точно на Игнажден преди четири години бе осветен мемориалният знак в памет на Лили Шмидт пред Социалната трапезария, чието начало бе положено от нея и която сега носи нейното име по предложение на женското дружество „Майчина любов“ и по решение на Общинския съвет в Кюстендил. Върху скромния паметник са изписани думите „Доброто е дар от Бога!“.

Виолета Атанасова

RELATED ARTICLES

Most Popular