Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСанданскиЖивотновъди протестираха в Сандански заради забрана за пашуване

Животновъди протестираха в Сандански заради забрана за пашуване

Животновъди от Сандански излязоха на протест заради забрана да пускат на паша животните си в държавните паркове Пирин и Рила. Преди това се проведе среща в заседателна зала. Гласувана бе декларация от животновъдите. На срещата присъства и кметът Атанас Стоянов, който поясни, че държавата, местната власт и животновъди трябва да работят в една посока, за да се запази животновъдния сектор. “Обречени сме, с какво да храним кравите при положение, че субсидията за едно животно е 130 лв.”, оплакаха се фермери на срещата. Стопанни с 300 крави призна, че ако никой не вземе мерки по проблемите на животновъдите, ще се наложи да продаде животните си. ” С тези цени и при забраната да се пашува в парковете “Рила” и “Пирин” нямам друга алтернатива”, уточни той.

Животновъди споделиха, че работят без печалба. Оплакаха се заради високите цени на зърното, горивата, и другите разходи, произведените от тях продукти остават непродаваеми.

След като проведоха едночасова среща, животновъдите излязоха на символичен протест, за да блокират движението в центъра на града за 15 минути.

Заканиха се, че следващият път ще отидат на магистрала “Струма” и ще блокират движението към Гърция.

Животновъдите не са доволни от скъпите фуражи и настояват за национално подпомагане. Обединиха се в обща декларация, в която настояват за законодателни промени, спешни мерки и среща със земеделския министър.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular