Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесОтчаян опит! Търговци от ГУМ Дупница отиват отново на търг

Отчаян опит! Търговци от ГУМ Дупница отиват отново на търг

Сегашните наеми са непосилни, не е възможно да се оцелее, казаха продавачи

Поредните търгове за наем на свободни търговски площи в ГУМ в Дупница ще се проведат на 23 март. Ръководството на общинския търговски обект търси нови ползватели на щандове на първия етаж. Заради непосилно високите наеми търговците масово напускат – подават заявления, че искат да осободят площите. При цени от 1 000 – 2 000 лв. за щанд, до които стигнаха наддаванията през лятото на миналата година, сега цените са значително по-ниски. Например наддаването за щанд от 25 кв.м ще тръгва от 425 лв, за 20 кв.м – 340 лв., за 9 кв. м – 153 лв.
Търговци, с които разговаряхме, са категорични, че реално не се отказват. Опитват се да се върнат към по-ниските цени, които плащаха допреди половин година. Както е известно, при предишните процедури наддаванията стигнаха до изключително високи цени. От 6 месеца плащаме нереални наеми, категорични са продавачките. Надеждата им е на новите търгове да нямат конкуренция и да получат щандовете си отново. Но на много по-ниски, дори атрактивни цени, предвид разположението на магазина – в центъра на града, и не по-малко скъпите наеми за частни магазини. Рискът за търговците остава, ако се появят външни участници в търговете. Не е изключено някой от сегашните наематели да загуби щанда си.


„Не знаем някой от колегите да се отказва. Може би си преиграват щандовете заради големите наеми, но не и да се отказват. Имаме законово основание. След 6 месеца всеки има право да си преиграе щанда. Целта е да се намали цената. Когато наемът е непосилен, нямаме друг избор. Имаме щандове по 2 000 лв. Как се плащат тези пари? В тези 6 месеца нямахме право да се отказваме от щандовете. Сега вече може. Възможностите са или да си тръгне човек, или да преиграе щанда. Проблемите са ни много сериозни. Две зими не работихме заради пандемията и затварянето. Тая зима работихме без клиенти. Първо наемите ни се увеличиха, после въведоха зеления сертификат и нямаше клиенти. При това законите са само за нашия ГУМ, за другите не важат. Ние сме най-потърпевшите в целия град. Немът ми е с 50 лв. отгоре в сравние с преди месеца, но щандът е наполовина намален. Ползвах 20 кв. м. В момента съм на 10 кв. м, но с 50 лв. отгоре. Т. е. наемът ми излиза двойно”, каза една от продавачките.
„Много е трудно. С тия наеми е невъзможно да се оцелее. Ние тук си говорим, че дори и да не плащаме наем, пак не можем да се справим. Няма кой да пазарува. След като е минал срокът и можеш да се явиш на търг втори път, се явяваш. Може да ти го вземат, но… Плащам 2 000 лв., заедно с тока. Преди да спечеля този щанд имах друг, с друга квадратура, тогава давах почти 1 000 лв. за наем. Ако някой преди е дал висока цена, за да не остане без щанд, и е отишъл на висока цена, надявал се е да работи. Само че има пандемия, сертификати, сега и война. Стана така, че за 6 месеца не сме изкарали и 1 стотинка. Всичко, което съм заредил, разпродавам дори под цената, на която съм купил стоката, за да платя наема. Да не говорим за сметките за тока, които плащаме отделно”, допълни друг от търговците.
Търговете в ГУМ ще продължат и следващия месец. Вече има насрочени наддавания за 11 и 12 април.

RELATED ARTICLES

Most Popular