Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятЗагреб поема разширяването на ЕС

Загреб поема разширяването на ЕС

Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ще продължи започнатото от България, която през последните 2 години положи много усилия за връщането на Балканите в дневния ред на Обединена Европа.

Хърватският евродепутат Дубравка Шуица от ЕНП вероятно ще бъде номинирана за еврокомисар по разширяването в ръководената от Урсула фон дер Лейен ЕК, съобщиха македонски медии, позовавайки се на дипломатически източници от Брюксел.

Дубравка Шуица беше предложена за един от 27 еврокомисари през август, а Фон дер Лайен се очаква да обяви имената на номинираните във вторник. Ако бъдат одобрени от Европейския парламент, новите комисари ще започнат мандата си на 1 ноември.

Шуица е член на Хърватския демократичен съюз (ХДС) от 1990 г., а от 2001 до 2009 г. е кмет на Дубровник. Тя е член на Европейския парламент от 2013 г., а през 2019 г. е избрана за вицепрезидент на Европейската народна партия.

Тя се обяви в подкрепа на членството в Западните Балкани в ЕС и в частност подкрепя Босна и Херцеговина. Все пак евродепутатът многократно е посочвала, че е нереалистично да очакваме Сърбия да стане член на ЕС до 2025 г.

През лятото европейски медии съобщиха, че и Словения, и Унгария се интересуват от портфолиото на политиките за разширяване и съседство, което в момента е ресор на Йоханес Хан.

Голяма роля за съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.

По време на българското председателство през май 2018 г. беше организирана първа от много години среща на върха ЕС-Западни Балкани. София винаги е била ревностен защитник на страните от региона, особено на Македония, на която помага много активно през последните две години за нейната интеграция в НАТО и ЕС.

В бъдещата Еврокомисия нашата страна най-вероятно ще получи ресор „Образование и наука“, който ще бъде поверен на Мария Габриел, която досега беше еврокомисар за дигитализацията. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular