Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилЗадържаха под стража етиопец, минал незаконно границата край Бобешино

Задържаха под стража етиопец, минал незаконно границата край Бобешино

Мислех, че и България е в Шенген, обясни пред съда Мохамад К.

Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на етиопски гражданин, привлечен като обвиняем за незаконно преминаване на границата от Република Сърбия към Република България. Съдът, под председателството на съдия Мая Миленкова, уважи внесеното искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение от Районна прокуратура – Кюстендил.

Мохамад К. / на 49 г. / е обвинен в това, че на 06.07.2023 г., в землището на село Бобешино, област Кюстендил,  е влязъл през границата на страната от Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта. Обвиняемият обясни пред съда, че идва от Германия, където е имал проблеми със здравето и климатът не му харесва. „Мислех, че мога да дойда тук, както обикалях през другите държави, дето са в Шенген – Германия, Унгария, Австрия. Мислех, че и България е в Шенген и не се налага да ползвам документи“, заяви пред съда етиопският гражданин.

От събраните на досъдебното производство доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на престъплението, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Опасността обвиняемият да се укрие произтича от обстоятелството, че същият няма постоянен адрес на територията на Република България.

Определението, с което по отношение на етиопския гражданин Мохамад К. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

RELATED ARTICLES

Most Popular