Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникЗам.-кметовете Захариев и Павлов посрещнаха в Преник ученици природозащитници от 5 държави

Зам.-кметовете Захариев и Павлов посрещнаха в Преник ученици природозащитници от 5 държави

Гостите разбраха, че през 1895 г. в Перник светва първата електрическа крушка в България

 

Ученици от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Малта са на посещение в Перник. Младите хора заедно със своите връстници от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ са част от инициативата „Погрижи се за природата и природата ще се погрижи за теб“.

Гостуващите делегации заедно с пернишката група бяха топло посрещнати и приветствани от зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, които не скриха, че за тях е удоволствие да се запознаят и да разговарят с прекрасните момичета и момчета. В продължение на една седмица ученици и учители от шестте страни ще обменят опит и добри образователни практики.

„Щастлив съм, че ние сме първият град, от който започва екоинициативата, и вие ще можете да разгледате Перник“, сподели Захариев, който има специален сантимент към училището домакин, тъй като е негов възпитаник.

„По времето, когато аз учех, нямаше такива хубави програми и подобни инициативи, в които да се включа. Знам, че СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ като цяло дава много възможности, то е част от мрежата „Посланици на Европейския съюз“, посочи Захариев.

Той разказа и припомни на младите хора интересни моменти от най-ранната история на Перник, която започва още преди цели 8000 години, както и за славния живот на войводата Кракра Пернишки.

Интерес предизвика и индустриалното развитие на града, както и фактът, че през 1895 г. в Перник светва първата електрическа крушка в България.

Зам.-кметът Захариев поясни пред учениците от чужбина, че в града се провежда най-големият фестивал в Европа – Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както е и нейно седалище за България.

RELATED ARTICLES

Most Popular