Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияЗапочва имунизацията на учителите и възрастните

Започва имунизацията на учителите и възрастните

През март или април започва масовата ваксинация на всички желаещи

Новата пратка от 18 720 дози ваксина на Pfizer-BioNTech пристигна в България.

Те ще бъдат разпределени в страната и с тях ще бъдат имунизирани лицата от първата фаза на плана – медицинските лица и хората от първа линия.

Тази седмица се очаква да започне и втората фаза – имунизиране на учителите и на служителите на домовете за възрастни хора.

“От тази седмица в Пловдив и в Бургас може да се започне с втората фаза на ваксиниране”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

През следващата седмица се очакват и 4 хиляди ваксини от производителя Moderna, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му досега са били съобщени 19 нежелани лекарствени реакции, които са описани в кратката характеристика на продукта, но те са очаквани.

През март-април вероятно ще може да се започне с имунизирането на всички желаещи, каза Кунчев. Днес започва и реимунизацията на лицата, които първи са се ваксинирали.

Здравните власти бяха категорични, че всички те ще имат втора доза въпреки намалената доставка. Pfizer намалиха доставките заради временни затруднения в производството./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular