Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаСлед случая „Сулев“: Подписка за повече права на горските тръгна в Кюстендилско

След случая „Сулев“: Подписка за повече права на горските тръгна в Кюстендилско

88 подписа са събрани до този момент в област Кюстендил в подкрепа на петиция за по-големи правомощия на горските служители. Това съобщи директорът на ОП „Общинско лесничейство“ в Сапарева баня Александър Алащинов. Кампанията стартира дни след повдигнатото обвинение на горски стражар от Дупница за побой над бракониер.

Събирането на подписите започна на 18 януари, Атанасовден. Само за няколко часа документът бе парафиран от 29 служители на Общинска администрация – Сапарева баня и 59 души от персонала на ТП „Държавно горско стопанство“ в Дупница и Рила.

Подписи се събират във всички горски структури в страната, уточни Алащинов.

Александър Алащинов

Петицията съдържа искания за изменение на Закона за горите и Наказателния кодекс. Адресирана е до премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и горите Десислава Танева. Нейни инициатори са Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ ”Подкрепа” и СРС към КТ „Подкрепа“-Дупница.  В документа се казва, че дупнишкият синдикат „не може да остане безучастен, след като беше повдигнато обвинение на наш колега – горски стражар от ТП ДГС „Дупница“.

Припомняме, че на 7 януари горският стражар Красимир Сулев нападна и преби на улицата бракониера Костадин Станчев. След побоя Сулев се озова в ареста с решение на Районния съд в Дупница. Срещу него са повдигнати обвинения за хулиганство и причиняване на телесна повреда в качеството му на длъжностно лице. Пострадалият Костадин Станчев е многократен нарушител на закона, като на три пъти от него са конфискувани и автомобили. Служителите от Горското стопанство в Дупница са категорични, че техният колега е жертва на постановка.

„Авторитетът на горския е смазан. Над 45 000 са заетите в сектора. Горските стражари и ловните надзиратели 365 дни в годината полагат неимоверни усилия да опазят поверените им горски територии. Те носят дисциплинарна отговорност за извършените нарушения. На тези професионалисти са вменени множество задължения, но имат на разположение твърде ограничени правомощия по сега действащия Закон за горите. Те са с вързани ръце, безпомощни срещу бракониера – системен нарушител на закона”, се казва в документа.

Инициаторите настояват за спешни промени в Закона за горите и Наказателния кодекс. Сред тях са горските да имат право да заснемат нарушители и превозни средства, да проверяват документи, да задържат вещи и др. В документа се предлага също на служителите да се разреши използването на физическа сила и извън поверените им за опазване горски територии, както и извън работно време, при определени условия обаче. Настоява се още горските да имат право да задържат нарушители, като могат да използват белезници, електрошок, палки, и др.

Инициаторите на подписката правят и предложение за системно нарушение на Закона за горите да се полага 1 г. безвъзмезден труд – залесяване. А за посегателство срещу горски стражари и ловни надзиратели да се налага 1 г. ефективна присъда.

Събирането на подписи ще продължи и през следващите дни.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular