Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаЗапочна ремонтът на един от най-разбитите и натоварени участъци в Дупница

Започна ремонтът на един от най-разбитите и натоварени участъци в Дупница

  • Паветата на улица „Метоха” са слагани преди Втората световна война

  • Участъкът вече ще бъде с асфалт, ще има и нови тротоари

  •  Ремонтните дейности няма да бъдат лесни, защото в този участък преминават два водопровода и ще има режим при подмяната им, заяви кметът Методи Чимев

Дългоочакваният ремонт на улица „Метоха” в Дупница започна вчера. Участъкът, който е известен сред гражданите като „върлото за Градската градина”, ще бъде изцяло ремонтиран. Освен махането на паважа и поставянето на асфалт ще бъдат сложени нови тротоари, ще бъде подменен и водопроводът. Улица „Метоха” води директно до красивия парк в центъра на града. През годините дупничани многократно се оплакваха от състоянието й и се надяваха да бъде изцяло ремонтирана. Интересно е да се отбележи, че паветата са полагани преди Втората световна война и оттогава не е правен ремонт. През годините единствено се е случвало работници към община Дупница да подредят разместените павета.


След авария на минаващия водопровод се беше отворила огромна дупка. От ВиК-Дупница веднага асфалтираха проблемното място, но само след няколко седмици отново се отвориха големи дупки. Това принуждаваше водачите на автомобили да качват едната страна на автомобила си на тротоара, за да олекотят минаването през дупките, което повреди още повече и старите тротоари. По тази улица на ден минават огромен брой автомобили, тъй като това е прекият път от най-големия жилищен квартал в града жк „Бистрица” до фармацевтичния завод, стадион „Бончук” и автокъщите в града. Немалко хора от кварталите „Горна махала”, „Развесена върба” и др. пък използват това трасе и за отиването си до парк „Рила”.

В двата края на улицата са поставени информационни и указателни табели.

„Днес (б.а. – вчера) започнахме с ремонта. Засега всичко върви добре, въпреки че участъкът изобщо не е лесен. Ние, като шофьори, също сме недоволствали от тежкия участък. Знаете, че по този път на ден минават много коли и е нормално старите павета вече да не издържат”, коментираха пред „Вяра” работниците на място.
Освен улица „Метоха” ремонтът обхваща и улица „Ген. Георги Тодоров”. Докато текат ремонтните дейности, за вход и изход на Градската градина ще бъде използвана само улица „Кокиче”, която също бе изцяло обновена по-рано през годината.
Полиция, пожарна и Бърза помощ са уведомени за промените в движението, поставени са и информационни и указателни табели.

Огромните дупки по целия участък

„Павираната улица не е ремонтирана от направата й. Трудно може да се каже, че бе улица, но трябваше да се осигури финансов ресурс, който успяхме да предвидим миналата година и да включим в списъка с капиталови разходи. Улица „Кокиче” е вече асфалтирана, остава един малък участък в Градската градина, който свързва двете улици, да бъде рехабилитиран, което ще бъде направено и след ремонта, да облекчим движението по направлението жк „Бистрица” – квартал „Горна махала”. Ремонтните дейности няма да бъдат лесни, защото в този участък преминават два водопровода и ще има режим при подмяната им, но вярвам, че разбиране у живеещите ще има”, коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Движението към Градската градина ще се извършва по улица „Кокиче”, която бе ремонтирана по-рано през годината.


От пресцентъра на общината поясниха, че до 20-ина дни ще бъде изградена и монтирана и новата светофарна уредба на кръстовището при бившата Севдина фурна, която да регулира движението. Особено в пиковите часове “тапата” в посока жк „Бистрица” е огромна, но с ремонта на трасето през Градската градина трафикът ще бъде значително облекчен.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular