Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПерничани влязоха в Международната волейболна зала на славата в САЩ

Перничани влязоха в Международната волейболна зала на славата в САЩ

  • Първият номиниран българин през 2007 г. е ихтиманецът Димитър Златанов

Двама именити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала на славата (IVHF) в град Халиоук, щата Масачузетс (САЩ), съобщи пресцентърът на областната администрация. Това са Борис Гюдеров и Васил Симов. Първият е получил посмъртно признание в категория “Играчи”, а Симов е класиран в категория “Треньори”.
Предложението за номинациите е било обсъдено, подкрепено и подписано още през 2017 г. от областния управител, когато стартирала процедурата по оформяне на документите с двете родни кандидатури.

За успешното й внасяне и финализиране спомогнал Атанас Ваклинов – перничанин, който от дълги години живее в САЩ и никога не е губил връзката с родния град и развитието на спорта в него.


“Включването на имената на Борис Гюдеров и Васил Симов в Международната волейболна зала на славата е голямо признание, гордост и остойностяване на успехите не само на пернишкия, но и на българския волейбол. Това място е своеобразен олтар на забележителни резултати и удивителни състезатели от цял свят. За първи път са номинирани двама души от България и в частност – Перник. Гюдеров и Симов са личности, които издигнаха авторитета на волейбола, допринасяйки много за развитието му със своята отдаденост, висок спортен професионализъм и забележителни личностни качества”, е споделила областният управител. През тази година в клас 2019 г. на IVHF са предложени за номинация 194-ма души в четирите категории: “Играчи”, “Треньори”, “Организатори” и “Лидери”.

Борис Гюдеров е български национален състезател и треньор по волейбол, както и почетен гражданин на Перник. Роден е на 12 февруари 1927 г. Състезава се за “Миньор” (Перник). От 1948 г. е част от националния отбор по волейбол на България. В продължение на 15 години е и негов капитан. Играе на поста диагонал на разпределителя. Треньорства в „Торпедо” (Перник), “Левски Спартак” и Кувейт.
Васил Симов е състезател на “Миньор” (Перник) и ЦСКА (София). Дългогодишен национален състезател. Симов е бил треньор на мъжкия национален отбор на България през 1982 г. в Аржентина, където тимът ни се класира пети.

В периода 1978-1981 г. той тренира и женския национален отбор на България. Ръководените от него състезателки постигат на олимпиадата в Москва бронзов медал, а на европейските първенства в София и Лион – златен и бронзов.

Първият номиниран българин в Международната волейболна зала на славата през 2007 г. е ихтиманецът Димитър Златанов.

RELATED ARTICLES

Most Popular