Sunday, May 5, 2024
HomeАктуално от днесЗаработи фотоволтаикът на ГУМ в Дупница

Заработи фотоволтаикът на ГУМ в Дупница

Архиерейският наместник Г. Паликарски освети централата

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

В Дупница вече работи първата фотоволтаична централа на обществена сграда – тази на ГУМ, разположена на покрива на търговския обект. По повод реализацията на проекта на 15 ноември архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски отслужи водосвет. На събитието присъстваха управителят на „ГУМ –Дупница” ЕООД Цветанка Вуковска, зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова, инж.Иван Бельов – началник отдел “Строителство” в общината, юристът на Общинския съвет Милен Попов, служители  в ГУМ и др.

Централата на общинското дружество е с мощност 120 киловатчаса. Съставена е от 266 панела, обхващащи над 800 кв м. При пробите е установено, че ефективността й е над средното ниво спрямо климатичните условия на Дупница и очакваните приходи. Вложени са над 210 000 лв. – собствени средства и 150 000 лв. кредит. Предвидено е разходите за електроенергия да се намалят с 30 %. Според предварителните изчисления инвестицията ще бъде покрита за 3 години.

„Фотоволтаичната централа на ГУМ е най-голямата, изградена от частна фирма в общината, и трябва да сме горди с това постижение. Благодаря на управителя, че се справи с това предизвикателство, разбира се, с помощта на екип от общината. Пожелавам й да върви все така напред, да подобрява още повече сградата, да привлича повече наематели и повече клиенти. И нека тази сграда да продължава да бъде средище, в което всички дупничани да се събират и да харесват”, каза зам. -кметът Китанова.

„Това е инвестиция за в бъдеще. 25 години е срокът на ползване на инвестицията. Очакваме да имаме намаляване на разходите и отделно и доста сериозни приходи от продажби на остатъци от ел. енергия”, посочи Цветанка Вуковска. Управителката отбеляза, че месечните разходи на магазина за ток са между 12 000 и 30 000 лв. Планирано е  да се спестяват над 400 мегаватчаса. „Миналата година паднахме на 300 мегаватчаса, сега се надяваме да паднем до 200-220 мегаватчаса”, уточни Вуковска. Тя определи 2022 година като супер успешна за ГУМ. Подчерта, че освен фотоволтаика, изграден за кратък срок, текат и други обновления на магазина в центъра на града.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular