Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняЗатрупаният гръцки скиор на Боровец е бил запален любител на екстремните спортове

Затрупаният гръцки скиор на Боровец е бил запален любител на екстремните спортове

Затрупаният от лавина гръцки скиор в Боровец е 36-годишен ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове.

Момцис Константинос обожавал планината и пътувал постоянно, за да се катери и да кара ски, пише уебсайтът на гръцката национална телевизия, цитиран от bTV.

От Инстаграм профила на Константинос се разбира, че мъжът е пътувал често.

Припомняме, че тялото на младия мъж бе намерено в понеделник вечерта в района на „Маркуджик 3 ”,  извън обозначените писти.

ПСС публикува снимки след акцията

Другите двама сноубордисти, с които Момцис Константинос  е попаднал в лавината, успяха се измъкнат от преспите със собствени сили. След това мъжете са се включили активно и в издирването на своя приятел.

Туристите  сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, защото снегът не е бил стабилен, съобщи  началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев пред БТА.

Той  посочи, че според него затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра. Мъжете  са направили грешка, като са минали по тази писта, където не е разрешено.

Лавината е била с размери около 150 метра “език” и близо 30 метра ширина. Склонът е с южно изложение, а ветровете са напълнили със сняг всичките улеи там, които са много лавиноопасни.

В спасителните дейности участваха  около 25 души, като в операцията са се включили и четири кучета. Туристът е намерен с помощта на апарат RECCO, който работи посредством радиовълни.

Момцис Константинос е имал приятели по целия свят. Профилът му във фейсбук е изпълнен с десетки послания за много светлина към вечния му път и съболезнования за опечалените му близки.

RELATED ARTICLES

Most Popular