Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаЗа година партиите на Промяната изгубиха над 1 000 гласа в област...

За година партиите на Промяната изгубиха над 1 000 гласа в област Кюстендил

 Отлив на стотици избиратели отчитат местните политическите централи

Над 1000 гласа изгубиха привържениците на Продължаваме промяната и Демократична България в област Кюстендил за времето от 2 октомври до вота на 2  април. Сметката, че обединени ще получат повече гласове, излезе крайно сгрешена. На изборите миналата година за Промяната са гласували 7 678 души от 10 МИР-Кюстендил. Водач на листата е новото и непознато лице Георги Стамов. Доверието си към Демократична България са дали 1 425 души. Водач е дупнишкият галерист, музикант и общественик Николай Табаков. Тогава общият сбор от гласовете на двете партии е 9 103 души. В настоящия вот хората на Христо Иванов пристанаха на Асен Василев и Кирил Петков за обща коалиция с идеята за демонстриране на общо обединение, по-висок изборен резултат и бъдещо управление. Сметките обаче излязоха без кръчмар, защото както се видя в област Кюстендил, резултатът не само не скочи, но се отчита сериозна загуба на гласове. Само преди три дни коалицията преброи с 1018 гласа по-малко в сравнение с вота през есента на миналата година. Общият им резултат в областта е 8085 гласа или 20,19 процента. Това ги нареди далеч зад спечелилите изборите в областта в лицето на ГЕРБ -СДС, които буквално ги разгромиха с резултат от 14 850 гласа или 37, 09 % от гласувалите. Тепърва големите им партийни анализатори ще трябва да размишляват върху причините, довели до това да не гърмят шампанско в нощта на изборите и причините за загубата в почти цялата страна. Едно е сигурно, хората няма да им простят общото обедняване, шикалкаването и липсата на ясна визия за бъдещето на страната. В местен план освен общото разочарование от управлението на Промяната, като причина за отлив на гласовете може да посочи именно явяването в обща коалиция. Разпознаваемото лице на бившия депутат Николай Табаков  бе изместено на второ място. Дупничани обаче по никакъв начин не разпознават Стамов за свой кандидат. По време на своя мандат в парламента той не направи почти никакви усилия комуникацията му с избирателите да се подобри. Ненапразно в Града на барикадите той е известен повече с прозвището си “холограмата”, тъй като хората могат да го видят предимно на снимка някъде из виртуалното пространство, отколкото на живо. Приемните му с граждани остават в дълбока мистерия до последно, а разговорите с него често са безпредметни, разказват малкото, имали честта да го срещнат в живота си. Сега Георги Стамов отново е избран за народен представител и вместо да пише попръжни във Фейсбук, недоволствайки от избора на народа, е редно да си “налегне новите парцалки” и да започне да работи усърдно именно за този народ, който му е гласувал доверие.

Движението за права и свободи също бележи спад спрямо изборите през есента на миналата година. На 2 октомври партията на Ахмед Доган получава в областта 1 287 гласа. Това се случва след серия от незадоволителни резултати в област Кюстендил, при които водач на листата беше д-р Стоян Стоянов, а координатор Емил Венев. През лятото на миналата година Венев бе отстранен. Положението за ДПС се стабилизира с появата на Александър Несторов. Младият кандидат успя да извоюва най-високия резултат в последните пет вота в рамките на две години. На изборите сега обаче ДПС губи 176 гласа. Водач на листата е съпругата на дупнишкия бизнесмен Николай Златарски – Шейхриар Златарска. Личните преференции за нея са едва 229. Може само да се гадае кои са причините за загубата на тези гласове. Според привърженици на партията, основната е новият координатор в лицето именно на бизнесмена Златарски. Само преди две години, в качеството му на кандидат за народен представител от ИТН той кръстосваше градове и паланки, за да гарантира, че ще работи за изчегъртването на системните партии. Веднага след изборите обаче и Дългия, и сценаристите, се освободиха от неговото присъствие, а за Златарски остана единствено да изчислява личните си финансови загуби и да сипе обвинения към съпартийците си и най-вече към съзидателя на местните структури на ИТН Виктория Василева. След освобождаването му Златарски остана за кратко “чист” от партийното опиянение до края на зимата, когато пое координацията на ДПС в областта, а съпругата му Шери зае водаческото място. Въпреки кампанията и лидерството в депутатската листа, тя остана в сянката на собствения си съпруг и не можа да отправи нито едно смислено послание към избирателите от района. Определено поднасянето на венци и постовете във Фейсбук за позитивното мислене не доведоха до нужния позитивен резултат и на изборите.

Драстичен е отливът на гласове и в партия “Български Възход”. Партията на ген. Стефан Янев е изгубила над 1600 гласа в област Кюстендил. Ако на предишния вот Янев все още можеше да привлече от симпатизантите на Румен Радев и тези на Промяната, виждайки в него една по-уравновесена политика, то на тези избори отразената светлина от тях толкова намаля, че Стефан Янев буквално изчезна от политическия хоризонт. Към днешна дата неговата партия стои далеч от първите по изборен резултат както на национално, така и на местно ниво. Ако на изборите през есента хората на Янев са получили 2 661 гласа, то в настоящия вот те са взели едва 1045 гласа. Резултатите на партията са под резултата на хората, които са отишли до урните, за да отбележат в изборния ден, че не подкрепят никого. Дълго време ще остане мистерия кой въобще беше водач на тази листа, тъй като името Христо Глушков остана напълно непознато за избирателите в региона. Вторият в листата е Светлозар Тричков, за когото поне със сигурност се знае, че е общински съветник от Дупница. Възход очевидно няма и избиратели няма.

Два отбора в областта качват своя резултат, но реално губят сериозно, предвид подкрепата в годините назад. Най-голяма очевидно е драмата при БСП, които до последно треперят, но почти на 100%  остават без мандат в област Кюстендил и това ще бъде за първи път в новата демократична история. Реално за времето от есента до април червените са увеличили резултата си. Пред октомври за Столетницата са гласували 4 903 души, а сега 5 219. Това обаче е недостатъчно, за да може бившият разузнавач на ДС Бойко Клечков да влезе в парламента. Крайния резултат предрече още преди месеци дупнишкият стоматолог и бивш народен представител Иван Ибришимов. Още след инфарктния конгрес, при който Корнелия Нинова отказа да подаде оставка, някогашният председател на структурата в Дупница прогнозира, че това е акт за погребване на партията. Чест му прави, че не напусна БСП, въпреки очевидната му ненавист към политиката на Нинова. Даже удари рамо на местните кандидати за депутати и въпреки сериозните разногласия успяха да направят листа. Гръб им даде и някогашният лидер на червените и бивш депутат Иво Атанасов, който обикаляше по предизборни срещи с Бойко Клечков. Това отвори тема за коментари, че именно хора като него трябва да се върнат в политиката и да поемат управлението на БСП. В тази кампания водачът с агентурно минало Клечков се опитваше да бъде модерен, като заложи и на постове във Фейсбук, но не съобрази, че по-голямата част от твърдия електорат на червените не борави добре с новите технологии и дори не им вярва. Мантрата, че в БСП има много млади хора все повече издиша, тъй като голяма част от тях се изнизаха към Възраждане. Там намират изява и възможност за себедоказване, за разлика от БСП, която продължава да се държи като затворено общество. И докато Възраждане твърдо разчитаха на проруската политика и антиеврото, то Корнелия поведе партията с лозунги срещу джендърството в училищата, което бе по-скоро нелепица на фона на бедността и безработицата. Да не говорим, че общият танц с хората на Кирил Петков и Христо Иванов буквално оголи амбициите й за власт на всяка цена. С това загубата беше повече от предизвестена.

ИТН успяха да намерят себе си след дългия свободен полет към нищото и най-сетне регистрираха леко покачване на гласовете. В областта хората на Трифонов успяха да получат 1733 гласа, което е с 90 повече спрямо вота през есента. Истината обаче е, че партията на Слави имаше и депутат в Народното събрание, а и областен управител. За съжаление Снежанка Траянска и към днешна дата остава красивата руса дама от плаката, за която освен да се знае, че е добър финансист, с нищо друго не беше запомнена. Човекът от реалния бизнес, за който се представяше не се срещна нито с реални работодатели, нито с реални служители, нито с бъдещи инвеститори. Или поне никой не разбра. Областният управител Катя Димитрова и сега присъстваше в листата, но въпреки това младият Спас Ильов продължава да е по-познато лице сред хората в сравнение с юристката. Новото им попълнение Катя Венева от Дупница може би е единствената добра находка. Въпреки, че цяла една телевизия стои зад гърба на партията, резултатът им в областта също ги нарежда назад дори след избирателите, които не подкрепят никого.

И ако остава въпросът защо партиите трупат дефицити, то отговорът е само един. Между тях и избирателите седи едно огромно пространство, в което хората настояват за едно, а те им предлагат съвсем различни неща. Предложенията им идват от хора, които те или не познават или пък са ги лъгали достатъчно много. Или най-общо казано липсва доверие. С което най-вероятно бъдещето на 49-тото Народно събрание ще бъде 50-то Народно събрание.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Xoдиxмe дa глacyвaмe цялoтo ceмeйcтвo.E нe знaex чe имa тaĸaвa oпция “за никои продажник боклук “, инaчe цялoтo ми ceмeйcтвo щяxмe дa я пpeдпoчeтeм.Πpoдaжници нa Бългapия и нa вcичĸo бългapcĸo и poднo .Tyĸa вeчe нитo Лeвcĸи нитo Бoтeв щe пoмoгнaт.Cлeдвaщият път aĸo избopитe ca oтнoвo тaя гoдинa тpeбвa дa ce яви нeĸoи “Πинoчeт Бългapcĸи “. Aмин дaй бoжe .Бoĸлyци c лoпaтa дa ги pинeш y пapлaмeнтo.

Comments are closed.

Most Popular