Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградЗемеделци от Югозапада в пълна готовност! Скачат на протест

Земеделци от Югозапада в пълна готовност! Скачат на протест

Земеделски производители и преработватели от Югозапада се включват в националния протест, заради решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Браншовиците остро осъждат думите на премиераакад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи.

Протестиращитеще блокират гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.

Ключовите точки в Югозападна Българиявключват кюстендилското село Ябълково, Радомир, Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, летището край Сапарева баня, разклона при дупнишкото село Пиперево, Перник и Брезник.

В протеста се включват още земеделци и преработватели от  Кресна, Драгоман и КГП Калотина.

До решението за стачни действия се стигна миналата седмица след национална среща, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор “Земеделие”. То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи “де минимис” за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за “де минимис”.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

В събота украинският президент ВолодимирЗеленски приветства решението на ЕС да не удължава забраната за внос на зърно от Украйна и го нарече пример за истинско единство и доверие. В „Телеграм“ украинският премиер Денис Шмигал призова отделните държави от ЕС да се въздържат от едностранни ограничения върху украинските селскостопански стоки. Въпреки тези призиви три държави – Полша, Словакия и Унгария, обявиха, че ще пренебрегнат препоръката на Брюксел и няма да вдигнат забраната за внос на украинска земеделска продукция. Украйна трябва да представи най-късно до края на утрешния ден план за действие за избягване на ново увеличение на вноса на някои земеделски култури в Европейския съюз.

RELATED ARTICLES

Most Popular