Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевград„Златният“ учител Теодосий Теодосиев гостува в Благоевград

„Златният“ учител Теодосий Теодосиев гостува в Благоевград

Изтъкнатият учен уважи 50-годишния юбилей на Математическата гимназия

Как природоматематическите науки могат да бъдат увлекателни за подрастващите – това беше темата на  разговора с изтъкнатия български учен, Теодосий Теодосиев и средношколците от благоевградската Природоматематическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“. Гостуването на „Златния учител на България“, бе част от проявите по повод половинвековния юбилей на гимназията, предаде БНР.

Теодосий Теодосиев е преподавател по природоматематически науки и ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. Всяка година по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика, които той подготвя, се завръщат с медали. За избора, личен и обществен, той има своя теория.

Информационните технологии, и в частност математиката, са основата на професиите на бъдещето. Това пък е мнението на единайсетокласника Евгени Петров. Заедно със съученика му Калоян Стоянов, бяха част от препълнената аудитория, където Теодосий Теодосиев представи своята визия за младите и науката.

Качествената млада личност се формира освен чрез дисциплината, която носи училището, но и чрез творческия подход и стимулиране на желанието за учене, казва директорът на Природоматематическата гимназия, Николай Каращранов.

Теодосий Теодосиев е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен,  присъдено му е званието “Почетен гражданин” на Казанлък.

Любимият учител на България е определян като съвременен будител и вдъхновител. Той е известен с много свои мотивиращи послания, като например:”Ocтaвaниecaмидacиcпacявaмeдeцaтa. Koйтoocтaвидeтeтocинacaмoтeĸ, c тeлeфoнa, c тaблeтa, нямaшaнc. Дeтeтoмyщeпpoпилeeтoвa, ĸoeтoтoй e cпecтил, a пocлeщeживeeбeднo.”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular