Sunday, May 5, 2024
HomeРегионИхтиманИзбират име на намереното мече, малкото още плаче за своята майка

Избират име на намереното мече, малкото още плаче за своята майка

Предстои му рехабилитация в Гърция

Мечето, което за дни се превърна в любимец на целия Югозапад преминава период на тежка адаптация в Парка за мечки в Белица. То все още е стресирано и страда за своята майка, която така и не бе открита край вилната зона на Костенец, откъдето бе транспортирано самотното животинче.
В единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки, екипът осигурява подходящите грижи и храна на мечето, което е и под постоянно медицинско наблюдение.

“Животното е доста стресирано и плаче през по-голямата част от времето, но се храни без проблеми и няма външни наранявания“, споделя Калина Вълчинкова, главен гледач в Парк за мечки – Белица.

Спасеното мече е доста дребно, но екипът ни ще положи всички усилия то да се развива добре, след което да бъде преместено в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, откъдето вече изразиха готовност да се погрижат за него. Това е необходимо, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа.

Спасяването се осъществи съвместно между Четири лапи, WWF България, служители на Регионална дирекция по горите – София и Държавно горско стопанство Ихтиман към Югозападното държавно предприятие.
От Парка за мечки приканват от своята фейсбук страница за предложение да бъде избрано име на прекрасното животинче, чийто снимки разтапят сърцата на малки и големи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular