Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионИхтиманИзграждането на подстанцията в Ихтиман е на финалната права

Изграждането на подстанцията в Ихтиман е на финалната права

Напредва изграждането на подстанцията в Ихтиман, съобщиха от общинската управа. Преди една година започна изграждането на постоянна електрическа подстанция, която е предназначена да захранва град Ихтиман и района. Изграждането на подстанцията е сериозна крачка в осигуряване на енергийната стабилност за община Ихтиман. Изграждането й е изключително важно, тъй като ще осигури доставките за новите потребители и ще е гаранция за тези, които в момента ползват услугата.

В продължение на няколко години, сериозен проблем за града, а дори и за общината, бе честото прекъсване на електрическото захранване, предхождан от още по-голям проблем, останал отпреди повече от 15 години, когато чугунолеярният завод бил приватизиран и подстанцията останала частна собственост. Там съоръженията не се стопанисвали никак добре и следствие на това, настъпваха и чести аварии, от които страдаха най-вече жителите на общината.

Но сериозна заплаха за гражданите се оказа и писмо от частника, с което уведомява кметът на общината, че спира подстанцията и електрическото захранване на общината, оставяйки само това на завода. С писма, не малко усилия от страна на Общинското ръководство и многобройни срещи на кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев с министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и директора на ЕСО г-н Ангелин Цачев, за много кратък период от време, през 2018 година бе изградена временна електрическа подстанция.

По този начин се реши дългогодишният проблем за гражданите на общината, който бе заложен при масовата приватизация на ЧЛК – Ихтиман. Към днешна дата изграждането на постоянната подстанция вече е факт и докато текат пробите й, са възможни прекъсвания на електрическото захранване. До няколко месеца се очаква подстанцията да бъде пусната в експлоатация, допълниха още от Общината в Ихтиман.

RELATED ARTICLES

Most Popular