Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникИзложба в пернишката библиотека показва историята на града

Изложба в пернишката библиотека показва историята на града

Изложба “Един град – хилядолетна история” е подредена в Регионална библиотека “Светослав Минков” в Перник, съобщиха от институцията. Експозицията е посветена на празника на града – 19 октомври. Сред ценните експонати, които притежава библиотеката, е юбилейният сборник на Държавните мини от 1941 година “50 години Мини Перник 1891- 1941”. Той е излязъл в тираж от 3300 броя, от които 300 броя били отпечатани на луксозна хартия. Другото старо издание е “Държавни каменовъглени мини “Перникъ” след Освобождението и сега” от 1928 г.

“Селището Перник през вековете” на Петър Кузманов от 1963 г. е интересно проучване за историята на Перник и Пернишко от най-старо време до края на 19-и век, в което авторът включва не само литературни източници, но и местни предания и спомени на пернишки жители.
Изложбата представя много исторически, етнографски и краеведски изследвания. Сред показаните експонати е и фототипното издание на книгата на свещеник Стоян Йосифов от 1939 г. – “100 години село Мошино 1839-1939”, “Местните имена в Пернишко” на Вельо Велев, летописната книга на Милчо Георгиев “Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва”, “Православните храмове на Перник” от Виктор Банов.

RELATED ARTICLES

Most Popular