Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоИзследват с апаратура вътрешността на Байкушевата мура

Изследват с апаратура вътрешността на Байкушевата мура

От НП „Пирин“ апелираха за повишено внимание при посещение на най-старото дърво

Във връзка с частичното пречупване на един от клоните на Байкушевата мура, служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и представители на Института за гората – БАН, Лесотехнически университет и Лесозащитна станция, извършиха обследване на многовековното дърво.

Припомняме, че в средата на месеца достъпът на туристи до най-старото иглолистно дърво в България бе ограничен. Причината е, че вследствие на метеорологичните условия един от най-ниско разположените клони се е пречупил.

След първоначалния оглед на здравословното състояние на дървото, експертите предвиждат използването на специализирани високотехнологични уреди за изследване на вътрешността на мурата. Чрез тези апаратура е възможно да се установят вътрешните кухини, гнилостни процеси и отклонения от нормалните показатели, индикиращи здравословни проблеми, които не могат да се забележат с просто око. Изследванията ще позволят и изготвянето на препоръки за последващи оздравителни действия.

Всички предприети действия до този момент са с оглед съхраняване на дървото и недопускане на инциденти с посетителите.

Предвид установените обстоятелства, Дирекция „Национален парк Пирин“ апелира за повишено внимание при посещение на Байкушевата мура.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular