Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаДупнишкото ателие „Дон Кези” споредни отличия

Дупнишкото ателие „Дон Кези” споредни отличия

Млади таланти се изявиха в конкурсите „Магията на изкуството” и „Свети Трифон Зарезан“

Талантливите деца на Дупница и Aрт ателие “Дон Кези” завоюваха поредни отличия със своето творчество. За колективно представяне ателието получи първа награда на Третия национален конкурс по изобразително и приложно изкуство „Магията на изкуството” – Русе -2023, организиран от Общински детски център за култура и изкуство – Русе, посветен на 1 март – Ден на любителското творчество и на Баба Марта. Елена Петрова и Ема Томова спечелиха втора награда от същия конкурс.

„Децата от ателието се представиха отлично. Жури с председател художничката и изявен скулптор Мая Кубратова, преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, прегледа повече от 300 работи на деца от над 60 училища и общински детски центрове за култура и изкуство от цяла България. Задачата бе да се определят победителите в два раздела – „Живопис” и „Приложно изкуство” в три възрастови групи: първа група – от 1 до 4 клас; втора група – от 5 до 7 клас и трета група – от 8 до 12 клас.Наградени са 71 индивидуални участника и 21 творчески колектива. За децата от Арт ателие „Дон Кези” наградите са в раздел  „Рисунка”, като Елена е във втора, а  Ема в трета възрастова група. Всички отличени участници ще получат награди – грамоти, медали и плакети. Творбите им ще бъдат експонирани в навечерието на 1 юни – Международния ден на детето, заедно с отличените от предстоящия IV Национален ученически конкурс за детска рисунка и илюстрация „Светът е цветен за всички детски очи“ Русе- 2023”, каза преподавателят в школата Елена Марулевска.

Другавъзпитаничка на ателието – Нанси Николова, спечели награда от ХХ конкурс „Свети Трифон Зарезан“, организиран от ЦПРЛ – Общински детски комплекс в Сунгурларе. Нанси е класирана на второ място в раздел „Живопис и графика” и ще получи медал. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН за учебната 2022/2023 г. и цели да съхрани и популяризира българския народен обичай „Трифон Зарезан“. Насочен е към деца и ученици на възраст от 6 до 18 години.

RELATED ARTICLES

Most Popular