Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникИнсинераторът за изгаряне на мъртви животни напусна Перник след протест на местните...

Инсинераторът за изгаряне на мъртви животни напусна Перник след протест на местните хора

Протестите на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” се увенчаха с успех. Към тяхната акция се бяха присъединили и десетки жители от други райони на областния град и затова победата бе закономерна. Стотици беловодчани и перничани превърнаха в своя кауза премахването на инсинератора, в който се изгаряха мъртви животни и други биологични боклуци, от жилищния район. Причината – мръсотията, лошият въздух, отвратителната миризма, за която твърдяха протестиращите, отказали да приемат уверенията на властимащите и собствениците на въпросната инсталация, че тя отговаря на всички изисквания и с нищо не замърсява околната среда. Убеждаваха ни, че е едва ли не полезна, а само ние знаем, че истинската ситуация бе коренно противоположна, са категорични беловодчани, които сега се гордеят с успешния завършек на една пренеприятна одисея. В социалната мрежа те споделиха, че вчера специални камиони с техника са напуснали населеното място. «Когато сме единни – можем! Когато гражданското общество е активно – успяваме!» – са само част от коментарите на доволните хора.

Припомняме, че през месец май т.г. инсинераторът бе докаран в пернишкия квартал «Бела вода» от радомирското село Владимир, след като и там местните хора се разбунтуваха и излязоха на протест срещу инсталацията. В Перник инсинераторът бе монтиран на терен, взет под наем от собственика на рудника.

От Инициативния комитет заявиха, че въпреки постигнатия успех беловодчани запазват протестна готовност, защото се притесняват, че съоръжението е махнато само временно.

Любомира ПЕЛОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular