Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградИскат промени в Картата на регионалните помощи заради Благоевград, Кюстендил, Перник

Искат промени в Картата на регионалните помощи заради Благоевград, Кюстендил, Перник

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в броя и границите на районите на планиране от второ ниво. Това се посочва в позиция на асоциацията относно обявената за обществено обсъждане Карта на регионалните помощи за периода 2022-2027 г. и необходимостта от съществени промени в броя и границите на районите на планиране (NUTS 2) в Република България. Позицията е изпратена до медиите, до председателя на парламента, ресорните парламентарни комисии, премиера и ресорните министри.
По мнение на АИКБ, консултирано с експерти в областта на регионалното развитие, оптималният вариант е въвеждането на три региона на планиране на ниво 2 и на един регион на планиране на ниво 1. От асоциацията смятат, че преосмислянето на границите на районите е необходимо, за да бъдат постигнати по-благоприятни условия за получаване на регионална помощ за по-голяма част от територията на страната.
От дълги години в страната съществува много сериозен проблем, свързан с районите на планиране на ниво 2 (NUTS 2), посочват от АИКБ. “Границите на тези райони в България изобщо не са очертани оптимално. Това създаде твърде неблагоприятна ситуация по отношение на регионалните помощи в областите с административни центрове в градовете Благоевград, Кюстендил, Перник и София (области София-град и Софийска област). Това неблагоприятно положение се поддържа от 2013 г. насам, като не се наблюдава никакъв стремеж към намиране на изход от възникналата ситуация”, отбелязват още от асоциацията.

RELATED ARTICLES

Most Popular