Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятИспания стана четвъртата страна в Европа, която разрешава евтаназията

Испания стана четвъртата страна в Европа, която разрешава евтаназията

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания окончателно одобри законопроект, регламентиращ провеждането на евтаназия в страната. Гласуването беше излъчено на уебсайта на камарата.

Инициативата, ръководена от Испанската социалистическа трудова партия, беше подкрепена от 202-ма измежду 350 парламентаристи. Очаква се тя да влезе в сила след три месеца.

Законът има за цел да регулира правото на евтаназия за неизлечимо болни хора или страдащи от сериозно, хронично и увреждащо заболяване, което причинява “непоносими физически или психически страдания“, без възможност за излекуване или подобрение.

Според инициативата пълнолетен гражданин на Испания или такъв, който има разрешение за пребиваване в страната, може да поиска евтаназия. Това решение трябва да бъде взето само от самия пациент и той ще трябва да потвърди желанието си поне четири пъти по време на процеса на разглеждане на искането. Освен това по всяко време човек ще може да оттегли заявлението си или да поиска отсрочка. Искането ще бъде оценено от лекари, както и от специална комисия, която следи за спазването на закона./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular