Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятМарк Рюте печели изборите в Нидерландия при 83% активност

Марк Рюте печели изборите в Нидерландия при 83% активност

83% от избирателите в Нидерландия гласуваха и дадоха най-много гласове за партията на доскорошния премиер Марк Рюте. Заради пандемията там гласуването трая три дни. Избирателните секции бяха разположени в големи помещения – концертни зали, църкви. Можеше да се гласува и по пощата. Избирателната активност е с 1 пункт повече, отколкото на парламентарните избори преди четири години.

Либералната партия (VVD) на премиера Марк Рюте печели общите избори, проведени в Нидерландия, и ще получи 36 места от 150-те на нидерландския парламент, две повече от сега, според екзитпола, което не й дава достатъчно мнозинство, за да управлява сама, съобщава „Евронюз“.

На второ място е прогресивната партия (D66), водена от министъра на външното сътрудничество Зигрид Кааг, която на тези избори печели 8 места повече, отколкото партията имаше досега, увеличавайки представителството си до 27 депутати, което означава удар по крайната десница на Герт Вилдерс (PVV). D66 и досега беше в четирипартийната управляваща коалиция. Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., има всички шансове да бъде премиер на Нидерландия четвърти пореден мандат. Новата управляваща коалиция вероятно ще е от три партии – VVD, D66 и Християндемократически призив, но ще има крехко мнозинство от 77 места. /СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular