Saturday, May 4, 2024
HomeРегионИ от ВМРО скочиха срещу оскверняването на самоковския храм

И от ВМРО скочиха срещу оскверняването на самоковския храм

Настояват за проверка на прокуратурата и наказания за фолк изпълнителите Джордан и Лорена

 

ВМРО-Самоков изпрати сигнал до прокуратурата, с настояване за повдигане на обвинение срещу изпълнителите на песента “Крадена любов” Джордан и Лорена. Според председателят на патриотичната организация Кирил Стойков двамата трябва да получат наказание за извършено престъпление срещу вероизповеданието.

Припомняме, че клипът към песента е заснет на територията на православен храм „Св. Петър и Павел“, в местността Петров кръст в самоковското село Ковачевци. Поводът за недоволството от страна на местните патриоти е акцентът, който се поставя в клипа върху разголената изпълнителка Лорена. В сигнала до обвинението, от ВМРО обръщат внимание на поведението на фолк певицата, която е позира полугола под купола на храма.

“Нещо повече, същата не само е стъпила върху един от символите на храма, а именно камбанарията, но и изпълнява еротични танци непосредствено пред и под кръста на купола. Така описаното по-горе деяние смятаме за изключително непристойно, грубо нарушаващо обществения ред и оскверняващо храма и символа на християнската вяра – светия кръст“, пишат от ВМРО.

Освен това в сигнала се споменава също за аналогия с познатата библейска сцена от „Тайната вечеря“, на която присъства другият изпълнител от дуета Джордан.

Кирил Стойков и групата патриоти настояват изпълнителите да получат наказание по Глава Трета, Раздел II от Наказателния кодекс – престъпление против вероизповеданията.

Припомнаме, че миналата седмица Белоградчишкият епископ Поликарп написа писмо до собственика на “Пайнер”  инж. Митко Димитров с искане излъчването на клипа да бъде преустановено от всички канали собственост на компанията. От писмото стана ясно, че заснемането е станало без знанието и разрешението на Митрополията, а съдържанието му разгневи Патриаршията. От там смятат, че показаното в клипа е израз на неуважение към християнската вяра и общество, а заснетите сцени като оскверняващи храма и символа на християнската вяра – Светия Кръст.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular