Friday, May 3, 2024
HomeСкоростиИ BMW спира доставките на автомобили за Русия

И BMW спира доставките на автомобили за Русия

Сглобяването на автомобили в Автотор Калининград също е временно спряно

Wall Street Journal беше първият, който съобщи за спирането на доставки от BMW в Русия, позовавайки се на изявление на баварския автомобилен производител. От компанията съобщиха, че сглобяването на автомобили в завода “Автотор” в Калининградска област е преустановено, а доставката на нови автомобили за страната е спряна. „Поради настоящата геополитическа ситуация, ние ще преустановим местното си производство и износ за руския пазар до следващо нареждане“, казват от BMW в официално изявление.
Информацията беше потвърдена в руския офис на BMW. От представителството уточниха, че компанията работи по решения, „които в контекста на ограничените доставки на резервни части ще ни позволят да изпълним изцяло гаранционните задължения към клиентите“. „Също така ще продължим да обслужваме автомобилите на нашите клиенти в съответствие с всички стандарти на BMW Group“, казва представител на марката, цитиран от РИА Новости.
BMW е представена на руския пазар от 16 модела, повечето от които се доставят в страната от чужбина. Производството на X5, X6, X7 и 5-Series е организирано в Автотор Калининград по пълния цикъл, който включва заваряване, боядисване и монтаж. В началото на февруари тази година стана известно, че BMW Group е подписала споразумение с Автотор за производство на автомобили и доставка на компоненти до 2028 г. Автотор произвежда автомобили BMW от 1999 г. До пролетта на миналата година, освен четирите споменати модела, там се сглобяваха X1, X3 и X4, както и седани от 7 серия.
Сред компаниите, които са решили временно да спрат доставките на автомобили за Русия, са Jaguar Land Rover, концернът Volkswagen и неговите марки, Volvo и General Motors. Daimler Truck пък преустанови сътрудничеството си с КамАЗ и не доставя компоненти за руските камиони. Заводите на Hyundai и Renault в Русия бяха затворени поради недостиг на компоненти. Глобалният офис на Mitsubishi също обмисля възможността за налагане на ограничения в страната, но засега руското представителство не е съобщило за прекратяване на доставките и „замразяване“ на завода PSMA Rus в Калужска област./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular