Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградКабинетът раздаде 15 млн. за овладяване на щетите! С близо 4 млн. лв....

Кабинетът раздаде 15 млн. за овладяване на щетите! С близо 4 млн. лв. Благоевград укрепва път, Гърмен взе 3 824 422 лв.

Слагат датчици за контрол на скатове и срутища в Рила, Пирин и Родопите

4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица – Бодрост в местност Картала получи община Благоевград. Това стана на правителствено заседание, в рамките на което бяха разпределени 15 млн. лв. на 5 общини за справяне с последиците от бедствия.

„Отново изказвам благодарност към премиера за бързата реакция на правителството за решаването на проблема, който засяга Благоевград“, коментира кметът Румен Томов.

Втората община в Югозапада, която получи подкрепа, е Гърмен. Финансовата помощ за нея е 3 824 422 лв. От тях 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново. Както „Вяра“ вече писа, 547 037 лв. отиват за възстановяване на изгорялото кметство в село Скребатно; 1 260 808 лв. са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лв. – за корекция на дере в село Гърмен.  Зам.-кметът на община Гърмен Владимир Донков отбеляза, че е огромна подкрепата на правителството, благодарение на която се подпомагат не само училища, но и се решават сериозни проблеми с деретата. „И занапред бъдете все така отзивчиви, отговарящи на жителите на цяла България“, добави кметът на село Рибново Мустафа Иса. Кметът на село Дъбница Синем Бекирова също изказа благодарност към премиера Борисов за финансовата помощ за селото във връзка с корекция на коритото на реката. За проблема Бекирова информира министър-председателя Борисов в средата на януари, когато премиерът посети основното училище в селото, за чийто нов корпус правителството осигури над 200 000 лв.

„Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната“, коментира премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи. „Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, отбеляза министър-председателят Борисов. Премиерът изиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект. „На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Също така в хода на правителственото заседание бяха отпуснати 1 500 000 лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular