Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСанданскиПетима ранени във верижна катастрофа край Сандански(ОБНОВЕНА)

Петима ранени във верижна катастрофа край Сандански(ОБНОВЕНА)

Прокуратурата в Сандански: Гъста мъгла и несъобразена скорост са причина за инцидента

Петима души пострадаха в тежка верижна катастрофа, станала на АМ “Струма” в сряда сутринта. Седем моторни превозни средства – два микробуса и пет леки коли, се удариха. Инцидентът стана на километри от гръцката граница посока Сандански при разклона за с. Ново Делчево.

“Сигналът е подаден в 08,03 ч. на спешния телефон 112. Две линейки са тръгнали към мястото и са успели да стигнат за 17 минути”. Това заяви директорът на Спешното отделение в Петрич д-р Александър Попов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира за състоянието на пострадалите. “Петима са разпределени в болниците в Петрич и Сандански, двама са хоспитализирани. Две жени, няма риск за живота им. Те са с леки травми, които се нуждаят от травматологично лечение”, уточни той. В инцидента са участвали и чуждестранни граждани. В единия от бусовете са пътували българи, връщащи се от работа в Италия.

„Причината за катастрофата е гъстата мъгла и несъобразената скорост от страна на водачите. Доколкото знаем, първият шофьор е намалил рязко заради мъглата и колите зад него са се ударили една в друга”, заяви Ангел Атанасов, прокурор в Районната прокуратура в Сандански. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Благоевград”, каза още прокурор Атанасов.

„Бях втора кола в катастрофата. Мен ме удари гръцки автомобил. Не сме карали с повече от 60 км/ч.”, коментира един от участниците в катастрофата. Друг шофьор разказа, че настилката е била заледена.

След инцидента лентата за движение в посока София бе затворена. Автомобилите се пренасочваха през с. Рибник към град Сандански и с. Ново Делчево към гр. Сандански. Движението бе възстановено около 14,30 ч.

От АПИ съобщиха, че на електронните табла в този участък на магистрала „Струма” е имало информация за гъста мъгла и предупреждение за намаляване на скоростта, подадена от контролния център, намиращ се в сградата на Областно пътно управление.

Точно преди 2 години отново в 08,00 ч., само на 3 км от мястото на сегашния инцидент, стана тежка верижна катастрофа с 30 автомобила. Тогава загина мъж от Ново Делчево, който излезе от автомобила си, за да предупреди други шофьори. Бил е с фенерче в ръка и опитал да спре движението на пътя, но бил пометен от товарен автомобил. В следващия миг е пометен от тир, движещ се с 90 км/ч. Спасил живота на хората пред него, той умира на място. 13 души бяха ранени.

Причината отново беше гъста мъгла, като интелигентните системи, изградени на фаталната отсечка от магистралата, не сработиха. Тогавашният кмет на община Сандански Кирил Котев посочи, че видимостта в района е била по-малко от 10 метра.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular