Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долКазус за отделянето на Големо село! Дело има, желаещи за напускане -...

Казус за отделянето на Големо село! Дело има, желаещи за напускане – вече няма

Административният съд в Кюстендил е отложил делото срещу заповедта на управителя на област Кюстендил, с която е насрочена дата за провеждане на референдум за жителите на Големо село за отделяне на населеното място от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница. Насрочена е друга дата за делото – през м. април.
Делото е образувано по жалба на кмета на община Бобов дол Елза Величкова. Обжалва се заповедта на управителя на област Кюстендил, с която „на основание чл. 32 ал. 1 от Закона за администрацията, чл. 28 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България и чл. 32 ал. 3 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е насрочена дата за провеждане на референдум за жителите на с. Големо село, община Бобов дол, за отделяне на селото от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница.
В жалбата са релевирани основания за незаконосъобразност, свързани с допуснати нарушения на административно-производствените правила и противоречие с материалния закон”, съобщават от съда. Делото бе насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 16 март.
Припомняме, че през 2017 г. в Големо село се опитаха да се отделят от Бобов дол и да преминат към съседната Дупнишка община. Основните мотиви бяха, че от община Бобов дол не отпускат достатъчно средства и не се грижат за благоустрояването на селото. Създаден бе и инициативен комитет за отделянето. От управата на Бобов дол категорично се противопоставиха – Общинският съвет отказа да обяви местен референдум. Освен това бе постановено решение на областния управител за обявяване като незаконосъобразно решението на Общински съвет – Дупница, с което се дава съгласие за присъединяване на Големо село към административната територия на община Дупница. Допитване не се състоя.
„Към днешна дата, а и към по-отдавнашна въпросът за отделяне не е актуален. Община Бобов дол преди 4 г. изпълни искания на населението – ремонтираха се две улици – допълнително от предвиденото, подмени се водопровод. Инициативният комитет не съществува, всички членове се отказаха с декларации. Той беше нелегитимен, създаден от 5 човека. Обжалването сега е заради заповедта на областния управител за насрочването на дата референдум, която е потвърдена от Върховния административен съд”, обясни кметът на Големо село Васил Васев.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular