Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесКак гласуваха в най-малките населени места в област Кюстендил? Особености на изборите...

Как гласуваха в най-малките населени места в област Кюстендил? Особености на изборите в малките села с шепа избиратели

 В Блато 12 души  пуснаха бюлетина, сред тях и 96-годишната Олга

96-годишната Олга Станкова от бобовдолското село Блато даде своя глас на отминалите в неделя парламентарни избори. Въпреки впечатляващата си възраст, жената избра да се възползва от правото си на вот. Баба Олга цял живот се е занимавала със земеделие. На младини е работила в ТКЗС, отглеждала е тютюн. Сега на 96-годишна възраст живее спокойно заедно със сина си и снаха си в Блато. На 4 април тя гласува в дома си, благодарение на подвижна урна. Недовижда с едното око, затова не е отишла до кметството. Иначе се чувства добре здравословно, излиза навън, разхожда се, радва се на старините си.

Баба Олга е един от 12-те гласоподаватели в село Блато. Може би това е и селото с най-малко имащи право на глас в Югозападна България. И всички тези 12 души са направили избор да гласуват.

Секционната избирателна комисия е отчела 12 бюлетини, като една от тях е била недействителна. Изборите в това малко селце са спечелени от коалицията ГЕРБ/СДС,  с 5 гласа от упражнилите своя вот. Веднага след ГЕРБ изпъква Мая Манолова с две бюлетини.

В Блато за „Има такъв народ” може би не са чували. Втората политическа сила там има 0 гласа. За сметка на това пък почти никому неизвестната

ПП Правото се е заявила в Блато с един глас. Толкова имат БСП за България и патриотичната ВМРО. Валери Симеонов и Веселин Марешки също са се харесали на един избирател от Блато.

По отношение на преференциите Георги Петров от ВМРО има една, от БСП за България е предпочетена ОбС председателят на Бобов дол Елеонора Христова, а от ГЕРБ – водачът на листата Христо Терзийски.

Що за село е Блато? Уикипедия мълчи по въпроса. В околностите на селото привлекателна гледка за авантюристите би представлявал скалният комплекс. Древното светилище е осеяно с интересни скали, някои от тях наподобяващи човешки лица.

В самото село се оказва, че няма магазин. Съдържателката на магазина в Голем Върбовник снабдява жителите на Блато с хранителни продукти. Също така минава и кюстендилски бус, зареден с най-необходимото. Пазарните дни в Блато са понеделник, сряда и петък. Една част от местните хора пазаруват от щанда на Голем Върбовник, друга част от буса. Правят си заявки и в определените дни им доставят това, от което се нуждаят. Нямат проблеми със снабдяването от хранителни продукти, въпреки липсата на местен магазин.

Какви са проблемите на селото? Кметският наместник Христина Вангелова отговори веднага – дупките. „Много дупки има по пътищата. Чакаме времето да се пооправи и веднага започваме да ги запълваме. Имаме нужните материали. Помогна ни разбира се, община Бобов дол. В момента само времето ни спира, но имаме готовност”, категорична е Вангелова.

Не особено розово е положението и с транспортните връзки към селото. Там спират автобуси за Бобов дол само в понеделник и четвъртък. „Откъснати сме от света, но какво да се прави…Но сега и много по-малко хора пътуват с автобуси – един, най-много двама. Повечето се придвижват с автомобили, други изобщо не пътуват. Неудобно е, но селото е малко. А малките села вече замират, останалите в тях жители са все по-възрастни”, каза още Вангелова.

Хората в Блато са свикнали със ситуацията и доколкото е възможно гледат да живеят мирно и спокойно. Неща, които на жителите на града се струват като неудобство, в Блато са част от ежедневния пейзаж. Това, което всички искат най-много е пътят да бъде отремонтиран в най-скоро време.

Какви са особеностите в гласуването по останалите малки села из Югозапада? Протоколите на ЦИК разкриват…В друго бобовдолско село със сравнително малко избиратели – Паничарево, бюлетина са пуснали 27 души от имащите право на глас. Там изборите са спечелени от БСП за България с 12 гласа. ГЕРБ/СДС имат 8 бюлетини, а останалите гласове по един-два са пръснати към Воля/НФСБ, „Изправи се! Мутри вън” и „Има такъв народ”. В Паничарево най-симпатична на хората отново се оказа Елеонора Христова от БСП за България със 7 преференции, а бобовдолският  експерт по земеделието Станислав Тенев от ГЕРБ я следва с 3. Прехвърляме се в община Бобошево, която също е изпъстрена с малки и закътани селца. В Бадино, където са гласували 21 души, победител няма. И ГЕРБ, и БСП имат еднакъв брой гласове – 5. Плътно по петите им са от патриотичната коалиция Воля/НФСБ с 4 бюлетини.

Във Висока Могила избирателите също са кът. Обезлюдяването не го е пожалило и него. Гласували са 35-ма души, като две от бюлетините са недействителни. Селото е близо до гората и от него по черен път се стига до изоставеното Циклово. Обгърнато е от всички страни от хълмове. Една от най-големите му ценности е църквата „Св.св. Кирил и Методий”, която спира дъха с впечатляващата си осанка. За съжаление обаче храмът не се намира в цветущо състояние.

Парламентарният вот във Висока Могила е спечелен от дуото Веселин Марешки – Валери Симеонов,които по принцип не се радват на голяма електорална любов. Двамата, които се обединиха спешно в коалиция с надежда да запазят парламентарните банки, са спечелили вота във Висока могила с 12 гласа. Резултатите обаче не са изненадващи, заради името на третия в листата на Воля-НФСБ за 10-МИР Райчо Цветин. Той се ползва с голяма популярност във Висока Могила и е спечелил 8 преференции.

От ГЕРБ/СДС имат 8 бюлетини, а конкурентите им от БСП за България са със 7.

35-ма души са гласували и в село Драгодан, където обаче категоричен победител е ГЕРБ/БСП с 18 гласа. Единствената преференция в Драгодан за коалицията е в полза на водача на листата Христо Терзийски.

В друго бобошевско село откъм малко избиратели – Цървище, изборите по безспорен начин са спечелени от ГЕРБ-СДС. За коалицията са гласували 31 души. От БСП за България се прокрадват с два гласа, а трети са от „Има такъв народ” с 5 гласа. ОбС председателят на Кюстендил Михаела Крумова и дупнишкият психиатър д-р Александър Паризов от ГЕРБ/СДС си поделят битката на преференциите с по 6 предпочитания.

В Кюстендилското село Бобешино от 25-ма имащи право на глас, бюлетини са пуснали 15 души. Изборите там са спечелени от ГЕРБ/СДС със 7 гласа. С точно толкова коалицията взема и село Горна Брестница, където са гласували само 18 души. Интересно е положението и в друго кюстендилско село – Полска Скакавица, където 6 гласа носят победата на ГЕРБ/СДС. Гласували са само 11 души от имащите право 21-ин. В Преколница пък двубоят между ГЕРБ и БСП е бил „ожесточен”. Там коалицията на Бойко Борисов взима изборите с 5 гласа, докато партията на Корнелия Нинова е завоювала 4 бюлетини. Гласували са 12 души от 32-ма имащи това право.

В невестинското село Илия – 19 души са могли да гласуват по списък и толкова са пуснали бюлетини. Там обаче БСП за България надделява с 8 гласа. „Червените” са предпочитали и в други малки невестински села като Мърводол и Страдалово.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular