Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаКатегорично има недостиг на кръв, отчитат в Деня на доброволния кръводарител

Категорично има недостиг на кръв, отчитат в Деня на доброволния кръводарител

БЧК-Кюстендил: 2 г. не сме правили кампании за кръводаряване заради Covid

Броят на доброволците кръводарители в Дупнишко намаля значително по време на ковид пандемията. Това споделиха за “Вяра” експерти по повод Световния ден на доброволния кръводарител. Докато в минали години дупничани са откликвали на призивите за кръводаряване в различни кампании, то в последно време ситуацията е по-различна.
Потърсихме за коментар Василка Панчева, която работи в Дупница като част от изнесения медицински екип на Кръвен център-Кюстендил. Според нея кръводарителите значително са намалели след настъпването на коронавируса.
„Категорично има недостиг на кръв. Хората, които даряват безвъзмездно, винаги са били по-малко, да не кажа единици. Мнозина съвсем се стресираха покрай пандемията и даряват много рядко. В този период хората сякаш се отдръпнаха. Отделно от това има условия при кръводаряването, свързани с коронавируса. Трябва да мине определено време, след като човек е преболедувал Ковид-19, иначе не може да бъде донор, имунизираните също не могат да дават. Някои от преболедувалите пък си пазят кръвната плазма и така дарителите много намаляха.

Все пак имаме редовни доброволци, които идват често. Ротарианското дружество също правят кампании и ни помагат. В понеделник пък дойдоха само 4-ма души, които дариха кръв за конкретен човек, който е зле и спешно се нуждае от 4 банки“, разказа Панчева.
По думите й всеки човек може да се окаже нуждаещ се от кръв в даден етап от живота си.
„Всички хора боледуват, независимо с каква кръвна група са. Всички имат нужда и им трябва. Универсален донор е 0 отрицателна, която може да бъде преливана на всички групи, но те са по-рядко. Когато има отрицателен резус фактор, ако няма от тази група, се обръщаме към близките на пациента, ако е възможно да намерят донор. Но от Кюстендилския кръвен център не сме оставили никой без кръв, когато се нуждае“, допълни медицинското лице.
Панчева не се ангажира да отговори защо някои хора се страхуват да даряват кръв, като изключим пандемията от коронавирус.
„При мен идват само тези, които искат да дадат. Не мога да кажа защо обществото не иска да дарява кръв. Много често има хора, които желаят да станат кръводарители, но нямат показателите, които се изискват. Все повече от младите хора вече са с ниско кръвно налягане и не могат да дават кръв. Задължително е човек да не е боледувал от хепатит, дори и в детските години, да не пие лекарства за заболявания като хипертония и диабет. Но можем да обобщим, че няма напълно здрави хора и всеки има някакви оплаквания. Хубаво е, че напоследък има млади момчета от Дупница, които искат да даряват кръв и идват по-редовно“, допълни тя.
От Областния съвет на Българския червен кръст в Кюстендил заявиха пред „Вяра“, че тази и миналата година не са отличавали кръводарители.
„През този период не сме организирали кръводарителска акция поради пандемията от коронавирус. Може би на национално ниво най-изявените кръводарители са получили грамоти, но в нашата област не сме награждавали никого. В Дупница сме правили доста успешни акции по събирането на кръв и можем да отчетем, че в този град хората се отзовават на призивите ни“, заявиха от БЧК-Кюстендил.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular