“Марек” тръгна към Втора лига с водосвет за здраве, привлече трима нови футболисти

  • Президентът Цветан Видински: Трябват ни 500 000 лв. на година

    Инвестират 100 000 лв. за ремонт на стадиона в Дупница

„Марек“ стартира подготовката си за професионалния футбол с група от 25 футболисти. Новите имена, които започват подготовка с дупничани, са Георги Илиев, който е играл във втородивизионните „Добруджа“ и „Кариана“ (Ерден), Радой Божилов от „Миньор“ (Перник) и Димитър Атанасов. Последният е играл в „Арда“ (Кърджали), а през миналия сезон успя да стане голмайстор на третодивизионния „Левски“ (Чепинци). Преди началото отец Радослав Ваклин отслужи водосвет за здраве в съблекалнята на тима.
Първото занимание пропусна бившият капитан на дупничани Росен Йорданов, който отсъстваше по лични причини. Той обаче вече е постигнал договорка с ръководството и със сигурност ще защитава цветовете на родния си клуб във Втора лига.
Единственият напускащ е Веселин Любомиров, който не е успял да се разбере с шефовете на „Бончук“ за личните си условия.

Един от домакините на „Бончук“ – Васко, лисва вода за късмет пред капитана Александър Близнаков и съотборниците му.

Президентът на клуба Цветан Видински беше категоричен, че ще се търсят нови попълнения за всяка една линия. Всичко зависи и от бюджета, с който ще разполагат дупничани за новия сезон. По думите му съставът ще бъде около 22-ма-23-ма души, тъй като няма да има средства за повече футболисти.
„Бюджетът ни все още не е сигурен. Можем да се разпростираме според това, с което разполагаме. Надявам, че до края на седмицата вече ще имаме някаква яснота с какви средства ще разполага клубът ни и да можем да ги разпределим равномерно. За момента парите не ни стигат и липсата е доста голяма. Но ще направим всичко възможно, за да достигнем сумата, която ни е необходима за съществуването на отбора. За едно спокойствие ни трябва годишен бюджет от около 500 000 лева, което е три пъти повече в сравнение с предишния ни бюджет.

Президентът Цветан Видински (вляво) и старши треньорът Светослав Георгиев

Допреди за един месец разполагахме с едни пари, а сега трябва рязко да ги вдигнем. Ще ни бъде доста трудно, но ще гледаме да се справим. Поне такава ни е уговорката с кмета. Човекът прави всичко възможно да намерим тази разлика, която ще ни трябва. Имаме жизненоважна нужда от централен защитник, един вътрешен халф, 1-2-ма външни полузащитници, нападател и задължително още един юноша. Дано да намерим подходящите хора. Бюджетът не ни дава шанса да търсим класни и скъпи футболисти. Бъдете сигурни, че футболистите, които ще дойдат в „Марек“, ще са млади момчета, които ще играят за по-малко пари, но искат да се докажат във футбола.

Нямаме възможност за скъпи играчи. Няма какво да лъжа, че ще направя някаква звездна селекция с известни имена. За момента сигурно сме на последно място по бюджет. Трябват ни и хора с „А“ лиценз за треньорския екип. В момента единственият с такъв е Васил Павлов и ще го използваме задължително. Трябват ни още трима души с подобен лиценз. Това е друг проблем, защото нямаме такива кадри и трябва да ги търсим. Мисля, че в града с „А“ лиценз са само Анжело и Янек Кючукови и Борис Кръстев. Ще видим какво ще стане. Колкото и да ни е трудно, ние сме си извоювали мястото във Втора лига и трябва да се борим“, каза Видински.


Той допълни, че от вторник на стадион „Бончук“ започва ремонт. От БФС са дали на „Марек“ четири листа с предписания какво трябва да бъде направено, за да отговаря клубът на лицензионните изисквания за Втора професионална лига.
„Много, много неща трябва да се направят по стадиона. Това, което говорихме с кмета инж. Чимев, е, че на първо четене ще трябва да се инвестират около 100 000 лева за ремонтните дейности. Очаквах го да дойде на първата тренировка, но имаше ангажимент. Все пак знаете, че отборът изцяло се издържа от общината. Кметът трябва да постави целите. Нормално е той да казва каква цел ще имате тази година. Аз като ръководител, който гледа реално на нещата и виждам каква е действителността, целта ни трябва да бъде запазване на мястото във Втора лига. Молбата ми е да играем хубав футбол и ако може да сме фактор в групата. Това ще ме радва най-много“, добави президентът.
Цветан Видински разкри и една неприятна за феновете новина. Билетите за мачовете във втория ешелон ще бъдат с цена 5 лева.
„Знам, че това е много и може би ще има отлив. Може и да има негативно отношение от страна на някои фенове, които ще кажат „Тези пък какво толкова направиха, та вдигат цените на 5 лева“. Но съдийските такси вече са по 1200 лева на мач. По този начин ще се опитаме поне да покрием тази сума с билетите. Феновете ни даваха и ни помагаха много. Знаете, че когато билетите бяха по 2 лева, те си купуваха по 4-5 талона, за да ни окажат финансова помощ“, допълни силният човек на „Бончук“.

Отец Радослав Ваклин отслужи водосвет в съблекалнята на стадион „Бончук“.

Тимът няма да има никакви подготвителни лагери, защото разходите са ограничени до минимум. Беговите тренировки ще се провеждат на спортното съоръжение в Дупница, а най-вероятно ще се водят тренировки и на стадиона в Бобошево. Договорените контроли са девет и по всяка вероятност всички ще се играят извън Дупница. Първият спаринг е още тази събота, когато „Марек“ ще премери сили с елитния „Славия“, а в края на следващата седмица ще гостува на „Пирин“ в Благоевград.