Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятКиевски институт: Над 70% от украинците са за дипломатическо разрешаване на конфликта...

Киевски институт: Над 70% от украинците са за дипломатическо разрешаване на конфликта с Русия

Над 70% от украинските граждани подкрепят дипломатическото уреждане на конфликта с Русия, сочи проучване, проведено от Киевския международен институт по социология.

“Украинците остават отворени към преговорния процес. През май 2022 г. 59%, а през февруари 2024 г. 72% от анкетираните са съгласни с мнението, че Украйна трябва да търси и дипломатически път за прекратяване на войната”, сочат данните, публикувани на уебсайта на института.

Във всички украински региони “повечето жители като цяло са отворени към дипломатическия път”.

Проучването е проведено от 5 до 10 февруари чрез телефонни интервюта, като са анкетирани 1202 респонденти на възраст над 18 години. Статистическата грешка на такава извадка не надвишава 3,2% за показатели, близки до 50%, 2,7% – за показатели, близки до 25%, 2,1% – за показатели, близки до 10%, и 1,4% – за показатели, близки до 5%.

Авторите на изследването коментират резулаттите така:

“Ако анализираме само първата година от нашествието, ще видим значителен, почти непоклатим оптимизъм в изключително трудни условия. Ако анализираме само втората година от началот она войната, ще видим намаляване на оптимизма, нарастване на унинието и готовността за отстъпки поради нереализирани очаквания, несигурна позиция на съюзниците и нарастване на вътрешните проблеми. Екстраполирането в бъдещето на подобни тенденции от втората година, разбира се, не вещае нищо добро за нас.

Нима Украйна и украинците преминаха от еуфория към упадък толкова бързо? Предлагаме да разгледаме картината в по-широк контекст и да вземем предвид всички обстоятелства. Във всеки случай бихме очаквали „естествено“ връщане назад на изключително високи нива на оптимизъм. Струва си да зададем въпроса по друг начин – като се имат предвид всички трудности на втората година от нашествието, как биха могли да изглеждат обществените настроения? Доста правдоподобно би било да се приеме доминирането на песимизма, желанието за намиране на мир и готовността за трудни “компромиси”.

Виждаме ли го сега? Въпреки че, разбира се, има някои негативни тенденции, украинците все още поддържат изненадващо силен оптимизъм: вярват в Победата, готови са да търпят колкото е необходимо, настояват да върнат териториите колкото е възможно повече. Настоящите обстоятелства може да разстроят някои украинци, може дори да сломят някого, но като цяло украинската гражданска нация се е състояла, запазва властта и най-важното запазва волята за Победа.”

Руското правителство вече неколкократно изрази готовността си да преговаря с Украйна за постигане на решение на конфликта. В същото време обаче говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че основната пречка, която стои на пътя на такива преговори, е забраната за водене на преговори с руския президент Владимир Путин, която е правно закрепена с указ на украинския президент Владимир Зеленски от 30 септември 2022 г., “както и инициативите на украинския държавен глава, които показват пълното откъсване на официален Киев от съвременните реалности”, включително искането за изтегляне на руските войски от новите региони на страната./ glasove.com

RELATED ARTICLES

Most Popular