Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанско „Мото Дружина Банско“ усилено се готви за световното по „Супер Ендуро“

 „Мото Дружина Банско“ усилено се готви за световното по „Супер Ендуро“

За пръв път България ще приеме кръг от Световния шампионат по СуперЕндуро, или по-известно като Ендуро на закрито. Надпреварата е в края на тази седмица в зала Арена София и е част от честванията по повод 100-годишнината на Българската федерация по мотоциклетизъм. В Grandprix България 2024 ще участват представители на 18 държави от различни континенти. А сред тях ще бъдат и спортисти от Банско.

Дни преди старта на събитието ви срещаме с председателя на спортния клуб „Мото Дружина Банско“ – Йордан Ковачев, който споделя как протича подготовката на състезателите и най-вече как младите надежди на отбора приемат участието си в световния форум. Нейтън Димитров, Иван Чакъров, Мирослав Каранджиев, Мартин Ковачев и Александър Пиришанчин ще карат в клас Junior и ще застанат рамо до рамо до най-добрите в световното ендуро. Младежите са силно мотивирани, изключително отдадени и много отговорни към предстоящото състезание.

Вижте какво разказа за  motosport.bg Йордан Ковачев.

 

  • Как се подготвят момчетата на „Мото дружина Банско“ и как се чувстват от факта, че ще се състезават рамо до рамо до най-добрите в спорта?

 

През последните няколко години водеща цел на „Мото дружина Банско“ (МДБ) е да запалим все по-голям брой деца и младежи към нашия спорт и за наша радост вече сме водещ клуб при клас “Джуниър” и “Стандарт джуниър”. През 2023 реализирахме доста добри резултати в клас джуниър (2-ро място в генералното класиране за Нейтън Димитров,4-то Александър Пиришанчин,6-ти Мирослав Керанджиев,7-ми Мартин Ковачев,9-ти Иван Чакъров), а в клас “Стандарт Джуниър” Георги Весков е 8-ми. През 2024 г състезателният календар е доста интересен с няколко нови състезания и най-вече заради Световното по “Супер Ендуро”, което ще се проведе за първи път в България. Младите ни надежди, а и всички останали, са доста развълнувани и разбира се не по-малко притеснени за предстоящото събитие.

 

  • Кое ще е най-голямото предизвикателство за младежите?

 

Основното предизвикателство пред тях е, не самото състезание и препятствията, които ще трябва да преодоляват, а това да се срещнат и да застанат рамо до рамо със топ състезателите в света.

 

  • Какви са очакванията на целия екип на „Мото дружина Банско“ за състезанието?

 

Подготовката за състезанието стартира почти веднага след като стана ясно, че ще имаме право да участваме. Децата тренират основно на нашето ендуро крос трасе, като тренировките са доста по–интензивни от обикновено. До сега тренировките през зимата са били по- малко, понеже почти всички деца са и скиори, но успяват да съчетават много добре двата спорта и училището. Освен най-малките в Световното Супер ендуро в клас “Елит” ще вземат участие и още двама наши състезатели. Техния ,,батко” Георги Весков, който навършва 17г през тази година. За него целта за състезанието е влизане във финалите. А в шампионата, през този сезон, Георги ще премине в клас „Експерт”, където ще се бори за влизане в челната 10-ка. Борис Чакъров също ще вземе участие. Борко кара в клас Про в родния шампионат, където завърши сезон 2023 на 5-та позиция, а за 2024 очакваме топ 3.

 

  • Какви цели си поставя отбора за началото на състезателния сезон?

Основната цел пред децата за предстоящия сезон 2024 е да окупираме първите места в техния клас както и да се подготвят добре за следващия клас “Стандарт”, в който ще преминат почти всички за следващия сезон. Освен изброеното за предстоящия сезон МДБ сме си поставили няколко основни цели. Първо да наберем нови състезатели най- вече деца и юноши. Също така и от по- възрастните за клас “Сеньор” да имаме максимален брой участници във всеки един кръг от BG-X Enduro шампионат. Да участваме поне на 3-4 състезания в съседните ни държави от Балканския и Европейския ендуро календар. И не на последно място, организирането на нашето традиционно състезание “Threemountainshardenduro”, което тази година няма да бъде от календара на BG-X и което предвиждаме да бъде в по-различен формат.

 

  • Кои са хората, които ви подкрепят и които са неотлъчно до вас?

 

Ние от МДБ изказваме искрени благодарности към Община Банско в лицето на кмета Стойчо Баненски, който е част от нашия клуб, както за подкрепата, която получаваме,така и за предоставения ни терен за Ендуро крос, без който не можем да проведем нито състезание, нито ползотворни тренировки. Също така бихме искали да благодарим на нашите спонсори за оказаната подкрепа и най-вече на “Рашев и Ко”, които са основния спонсор на МДБ през последните години и поемат изцяло разноските за екипировка и консумативи на предстоящото Супер ендуро.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular