Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричКилометрични опашки на Кулата!

Километрични опашки на Кулата!

Колони с автомобили се вият до Марино поле, Силвия Перос: След шест часа на опашката най-накрая минахме! Търпение и сили на всички след нас!

Колони от автомобили и натоварен трафик – такава бе картината на граничен пункт “Кулата” през двата почивни дни. Стотици български и румънски туристи, тръгнали на почивка в Гърция, се наложи да чакат часове, за да преминат границата.

Причината за огромната „тапа“ бе стриктният ковид контрол, който властите в южната ни съседка упражняват. Те продължават да изискват от всички, пътуващи с леки коли или автобуси, попълнени формуляри за пътуване, както и отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19. В страната може да се влезе и с документ за преболедуване на коронавирус. През целия уикенд зелени коридори за хората с ваксини и сертификати нямаше.

От началото на седмицата здравните власти в Гърция обявиха, че през граничните пунктове ще се допускат да преминават и лица с отрицателен бърз антигенен тест. Резултатът от бързия тест обаче ще бъде признаван само ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС. За България той се издава на сайта www.his.bg. Към момента обаче системата няма опция да бъде издаден сертификат след направен бърз антигенен тест.

На ГКПП „Кулата“ километрична опашка се оформи още в ранните часове на деня в събота.

Нa грaницaтa ce чaкaшe пoвeчe oт пeт чaca, a кoлoнaтa oт aвтoмoбили, тръгнaли към Гърция, дocтигнa 6 км. Пoлицaи cпирaхa кoлитe нa някoлкo килoмeтрa oт грaничния пункт и ги прoпуcкaхa пoeтaпнo.

Дългите опашки не смутиха гръцките власти, които продължиха през целия ден да правят тестове на произволно избрани пътници. Това отнемаше много време и за час през границата се пропускаха само по десетина автомобила. На моменти в колоната се получаваше напрежение, тъй като част от шофьорите използваха паркинги на бензиностанции или аварийната лента, за да се пререждат.

В специално създадената във фейсбук група „Кулата и Промахон“ заваляха снимки и коментари на чакащи да преминат границата.  „Опашката посока Гърция започва от последната бензиностанция преди границата. За 20 минути се придвижихме 20 метра напред… След шест часа на опашката най-накрая минахме. Търпение и сили на всички след нас“, написа Силвия Перос. Владимир Пенчев съобщи, че чака вече трети час, а има още километър до пункта. Прибрах се вкъщи около 21 часа и колоната от автомобили стигаше до Марино поле, съобщи жител на Марикостиново.

3-километрова опашка се образува и на влизане в България. За разлика от Гърция българската страна не прави тестове на влизащите в страната, изискват се само документи за завършен курс на ваксинация или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, или бързи тестове, направени до 48 часа от пътуването.

И през неделния ден още от ранните часове на деня се образува колона от автомобили на Кулата. В сутрешните часове и около обяд работеха две гишета и една кола преминаваше приблизително за около 10 минути. Около 2 км бе опашката на ГКПП “Кулата” към 12 ч. на обяд, а преминаването отнемаше два-три часа. Опашката обаче бе само от тежкотоварни камиони.

В следобедните часове отново се образуваха колони от автомобили, този път – на влизане в България.

Междувременно ГКПП “Илинден” продължава да е затворен за туристи. От там могат да минават само тежкотоварни автомобили.

RELATED ARTICLES

Most Popular