Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСамоковКметска комисия влезе в ателието на скулптора Маргарита Иванова в Самоков

Кметска комисия влезе в ателието на скулптора Маргарита Иванова в Самоков

Комисия в състав кметът Владимир Георгиев, зам. кмета Дончо Зашев, секретарят Ангелина Вангелова, гл. архитект Надежда Клинчева и директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов извърши оглед на напредъка по работата на паметника на първия български фотограф Анастас Карастоянов.

Паметникът се изработва от скулптора Маргарита Иванова, която е автор и на статуетката на Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов. Работата по паметника напредва и е на финален етап, преди да се направи бронзовата отливка. Композицията е съобразена с всички забележки, направени от Специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към Министерство на културата, проведен през ноември.

Експертите одобриха проекта, като направиха дребни забележки по визията и допълнения по оформяне на околното пространство. Мемориалната композиция ще бъде ситуирана в историческата зона на Самоков, на пространството пред Чорбаджийската фурна. Преди поставянето й, ще бъде направена вертикална планировка, съобразена с цялостната концепция.

Миналата година се навършиха 200 години от рождението на Анастас Карастоянов. Паметникът му ще представлява неговата фигура с фотоапарат, като това е визията от най-известната снимка на фотографа.

RELATED ARTICLES

Most Popular